Vedra, jasna i kvalitetna slikovnica o Puli

Glumice Teatra Naranča (D. MEMEDOVIĆ)
Glumice Teatra Naranča (D. MEMEDOVIĆ)

"Pula priča…" naziv je slikovnice autorice teksta Ljiljane Rotar koju su svojim radovima ilustrirali polaznici likovne radionice Udruge cerebralne paralize Istarske županije, a koja je predstavljena preksinoć u programu prepunom pozitivnih emocija u galeriji Cvajner.

Poput razglednice

U programu kroz koji je vodila Nataša Buršić Krajcar, glazbeno su se vrlo nadahnuto predstavile Elis Lovrić i Leonarda Budija, a o knjizi u povijesnom kontekstu govorio je dr. Darko Dukovski.

- Ovo je poput zbirke razglednica. Pula je poseban grad, nije to samo grad na sedam brežuljaka, ona nije uvijek bila lijep, ali je bila zdrav grad. Odlasci, dolasci, promjene obilježili su njezinu povijest, kazao je Dukovski.

Povjesničarka umjetnosti Gorka Ostojić Cvajner rekla je da je riječ o iznimno velikom projektu, te je izrazila posebno zadovoljstvo što su tu uključeni polaznici likovne radionice Udruge cerebralne paralize Istarske županije pod vodstvom Martine Vojnić, koja je bila prva stažistica Muzeja suvremene umjetnosti Istre kada je Ostojić Cvajner bila ravnateljica te ustanove.

- Martina je sjajna grafičarka, sjajan predavač i mentor, i napravila je zbilja veliki posao. U knjizi nalazimo kolažirane crteže više autora, što je ona vrlo spretno i uspješno spojila. Slikovnica je vedra, jasna, kvalitetna, donosi vedrinu i svjetlost, rekla je Ostojić Cvajner.

Martina Vojnić naglasila je da su ovu slikovnicu počeli raditi tijekom prošlogodišnjeg Monte Librića, a završili su je za vrijeme ovogodišnjeg izdanja Librića. Radionica broji 15 članova, no nažalost zbog tehničkih razloga spajanja kolaža nisu mogli biti uvršteni svi radovi svih polaznika.

- Počeli smo gotovo pa samozatajno, s radionicom od 4-5 člana i narasli smo, stoga sam vrlo ponosna, kazala je Vojnić.

U slikovnici su uvršteni radovi Vedrana Rakića, Zoje Bulešić, Maria Nikolića, Marte Rovis, Mare Bulešić, Kristiana Horvata, Valenta Hrvatina i Svena Kneževića.

Beskrajna inspiracija

Ljiljana Rotar rekla je da Pula njoj predstavlja beskrajnu inspiraciju i da je ovu knjigu počela pisati prije dvadesetak godina, kada joj se rodio prvi sin. Kasnije je odlučila sve to povezati s predivnim ljudima iz Udruge cerebralne paralize koji su realizirali te  radove.

- Beskrajno sam ponosna i zahvalna tim predivnim ljudima, bilo je to predivno iskustvo. Ja pišem cijeli svoj život, a zahvalna sam i svojoj profesorici hrvatskog Mariji Batel, kazala je Rotar.

Vrlo je emotivan pozdravni govor održala Lorena Lazarić Stefanović iz Udruge za cerebralnu paralizu Istarske županije, a ganut je bio i županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica. Sredstva za realizaciju slikovnice dali su Grad Pula, Istarska županija i Turistička zajednica grada Pule.

Slikovnicu su nadahnuto interpretirale izvrsne članice Teatra Naranča Lucija Pajica, Matilda Nikić i Marijana Matoković. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter