Vedra i vesela knjiga za najmlađe


Prošla je godina bila vrlo uspješna i plodna za rovinjsku književnicu Tatjanu Pokrajac Papucci. Nakon nedavno objavljene knjige "Zašto baš to", pred sam kraj godine objavila je šarenu, razigranu i vedru, poučnu slikovnicu "Mala slikarica", uz ilustracije Marie Ćurčić, a knjiga je dvojezična, prijevod na talijanski objavljuje sada nažalost pokojna književnica i prevoditeljica Gianna Dallemulle Ausenak.

Kraći tekst govori o djevojčici koja želi biti slikarica, o njezinim željama, snovima, ambicijama, a sve to na djeci primjeren način, uz didaktičku notu koja nije prenaglašena niti nametnuta. Poznato je da djela namijenjena djeci trebaju osvajati vedrinom, kraćim tekstom, veselim dijalozima, s malo deskripcija koje moraju biti sugestivne i ležerne. Ovo djelo sadrži sve te karakteristike, a vrlo je tečan i prijevod Gianne Dallemulle Ausenak.

Ilustracije su vrlo vedre, uz lijepe, žive boje, figurativne i prate tijek radnje, a opet predstavljaju mala zasebna umjetnička djela. Omjer teksta i ilustracije je proporcionalan.

"Mala slikarica" je kratka priča, poetska, figurativna i nadahnuta. Slika i tekst su usklađeni jer su podjednako važan izvor podataka, a teme se zaokružuju nizom tekstualnih i slikovnih informacija. Autorica se ponovno potvrdila kao vrsna poznavateljica svijeta mašte i djetinjstva. Živahne, žarke i razigrane ilustracije imaju također bitnu ulogu - da djeca lakše prionu čitanju ovoga djela, da slikovitije i zornije prepoznaju sam sadržaj knjige, a usto su i same po sebi vrlo poticajne te stvaraju kompaktnu, slikovitu cjelinu. Tema je lako shvatljiva, bliska dječjem svjetonazoru.

Tatjana Pokrajac Papucci rođena je 1957. godine u Puli. Njezina prva slikovnica "Stonoga bosonoga" (Ljubljana, 1994.) nagrađena je na tršćanskome međunarodnom književnom natječaju Riječi bez granica/Parole senza frontiere.

Pjesme je objavljivala u dječjim časopisima i listovima za djecu (Smib, Zvrk, Tintilinić, Ružmarin, Radost), a neke od njih uvrštene su i u "Moju početnicu", udžbenik za prvi razred. Godine 2005. objavila je knjigu za djecu "Mašta radi svašta". Živi u Rovinjskom Selu. (Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter