"Vedo Rosso" uz razgovor s publikom

Gianclaudio Pellizzer, Sabrina Benussi i Cinzia Ivančić (M. MEDIĆ)
Gianclaudio Pellizzer, Sabrina Benussi i Cinzia Ivančić (M. MEDIĆ)

Dokumentarni film "Vedo Rosso" (Vidim crveno) Sabrine Benussi, porijeklom iz Rovinja, koji je svoju premijeru doživio 3. studenog prošle godine u rovinjskom kazalištu "Antonio Gandusio", bit će prikazan ponovno ove nedjelje na istom mjestu u 18 sati. Na taj će se način proslaviti prva nagrada koju je dokumetarac osvojio na nedavno održanom Trieste Film Festivalu, i to u kategoriji Zone di cinema. Za razliku od prošlog puta, nakon prikazivanja bit će održan i razgovor s publikom, rekla je Cinzia Ivančić, predsjednica Izvršnog odbora Zajednice Talijana Rovinja, na konferenciji za novinare koja je održana u prostorima Zajednice, a na kojoj je sudjelovala i autorica filma.

Ivančić je podsjetila da su već tri od pet dokumentaraca Sabrine Benussi prikazani i na Italian Film Festivalu koji se svake godine održava u organizaciji Zajednice Talijana u Rovinju.

Gianclaudio Pellizzer, predsjednik Zajednice Talijana Rovinj, rekao je da je Zajednica, koja je ponosna na uspjeh i prijem dokumentarca, odradila logistiku te u manjem obliku doprinijela i financijski.

Benussi je u kratkim crtam predstavila radnju dokumentarca koji govori o mladima rođenima 60-ih godina, pripadnicama Zajednice Talijana, ali i drugih s ovog područja, i to očima djece, mladih koji su rasli 70-ih i 80-ih godina.

- To je povijest viđena očima običnih ljudi, odnosno onih koji ne pišu i ne stvaraju povijest, već je žive, pojasnila je Benussi.  Naglasila je i da je za potrebe Trieste Film Festivala, gdje je film bio odlično primljen, "Vedo Rosso" titlovan na engleski jezik, a u pripremi je i hrvatski prijevod jer je cilj da film vidi što više gledatelja.

- Drago mi je da su se i u Trstu mnogi prepoznali u dokumentarcu, što pokazuje da je pojam granice zapravo manje čvrst u tom kontekstu, rekla je Benussi.

Pellizzer i Benussi su naglasili da u filmu nema političkih i ideoloških konotacija, niti se želi dati komentar i sud ili sažeti povijest tog perioda, koji je u jednu ruku osjetljiv, već je riječ o čistom prikazu života mladih, uglavnom pripadnika talijanske nacionalnosti, koji su s jedne strane u školi učili o jednoj ideologiji, a kod kuće pratili programe na talijanskom jeziku, nacionalnog programa RAI te tako dobivali informacije iz dva potpuno različita izvora.

Benussi je istaknula da je film nastao u produkciji udruge Fuori testo, financijski su ga poduprli Grad Rovinj te Istarska županija, a koristila se isječcima s TV Kopra te RAI-ja Friuli-Venezia Giulia.

- Film će 15. veljače biti prikazan na TV Kopru, a 24. veljače na RAI-ju. Za njega se interesiraju i njemačke kuće, a Paula Belinger s michiganskog Sveučilišta želi ga prikazati svojim studentima, rekla je Beunssi, učiteljica povijesti i filozofije u jednoj od tršćanskih gimnazija. Istaknula je da svoje učenike uči da razmišljaju svojim glavama. (M. MEDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter