Većinom se investira u kontinentalnu Hrvatsku

Najviše je zahtjeva za gradnju vjetroelektrana
Najviše je zahtjeva za gradnju vjetroelektrana

Mali i srednji poduzetnici koji su zatražili potpore za svoje investicije krajem prošle i početkom ove godine puno više projekata planiraju realizirati u kontinentalnoj nego u jadranskoj Hrvatskoj.

Od 86 zahtjeva iza kojih stoje investicije vrijedne ukupno više od 2,4 milijarde kuna, čak njih 66, što je više od tri četvrtine otpada na kontinentalnu Hrvatsku.

No, jadranske su županije bolje prošle kad su u pitanju investicije iznad sto milijuna kuna. Zasad je svoje zahtjeve za potporama na osnovu planiranih investicija iznad sto milijuna kuna prijavilo pet ulagača, a od toga čak četiri idu u jadransku Hrvatsku.

Kad je riječ o tim investicijama riječ je o ulaganjima u vjeroelektarne i jedno hotelsko poduzeće u Makarskoj. Vjetroleketrane su planirane u Splitsko-dalmatinskoj i Zadarskoj županiji.

Što se tiče Primorsko-goranske županije prijavu za ostvarivanje poticaja na osnovu investicija predala su četiri poduzetnika. U PGŽ-u investitori žele graditi tvorničku halu, luku nautičkog turizma i objekte za skladištenje i preradu plodova mora.

Rekorder je Varaždinska županija koja je privukla čak 12 investitora, a iza nje je Koprivničko-križevačka sa devet. Još nijedan investitor nije zatražio potporu na temelju planiranog ulaganja u Ličko-senjskoj županiji dok su za Istarsku županiju pristigla četiri zahtjeva.

Činjenica da je više prijava stiglo za kontinentalnu Hrvatsku ne čudi, jer je riječ o dijelovima koji su konkurentniji po pitanju cijene radne snage, odnosno plaće su, primjerice u Slavoniji ili Međimurju osjetno niže nego u jadranskim županijima. Tako će u kontinentalni dio Hrvatske najvjerojatnije stići i nešto više investicija u proizvodnji. (J. MARIĆ/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter