Većina zastupnika izjasnila se protiv raspisivanja novih parlamentarnih izbora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović izjavila je u petak nakon održanih razgovora s predstavnicima parlamentarnih stranaka i nezavisnim saborskim zastupnicima kako se znatna većina zastupnika izjasnila protiv raspisivanja novih parlamentarnih izbora, te da nije stekla dojam kako postoji Ustavom propisan broj zastupnika potreban za izglasavanje nepovjerenja Vladi, a premijera je pozvala da što prije predloži imenovanje novih ministara.

"Znatna većina hrvatskih saborskih zastupnika izjasnila se protiv raspisivanja novih parlamentarnih izbora. Na temelju obavljenih razgovora nisam stekla dojam da postoji Ustavom propisan broj zastupnika koji je potreban za izglasavanje nepovjerenja Vladi RH u skladu s člankom 116. ustava RH", Izjavila je Grabar Kitarović.

"Apeliram na predsjednika Vlade da što prije, u razumnom roku, predloži Hrvatskom saboru imenovanje novih ministara kako bi se otklonile bilo kakve nedoumice oko postojanja parlamentarne većine, ali i položaja državnih tajnika kao obnašatelja dužnosti ministra", kazala je.

Navela je kako joj je temeljem ustavne ovlasti dužnost brinuti za redovito i usklađeno djelovanje i stabilnost državne vlasti kao i da se do danas nije željela uključivati u događaje koji su prethodili glasovanju o povjerenju ministru financija, uključujući i razrješenje četiri ministra u Vladi, kako ni na koji način ne bi utjecala na rezultate glasovanja u Hrvatskom saboru.

"Ovom prigodom želim pozvati sve političke čimbenike, a posebno zastupnike u Hrvatskom saboru, na razum i punu odgovornost u obnašanju njihovih dužnosti jer hrvatski narod i svi hrvatski državljani izmučeni su političkim sukobima i prepucavanjima. Hrvatskoj je u ovom trenutku nužna stabilnost institucija kako bi se održali pozitivni trendovi u gospodarstvu i kako bismo se konačno počeli baviti životnim problemima naših ljudi", poručila je Grabar Kitarović.

Istaknula je da imamo 330.000 blokiranih, nepravedan Ovršni zakon te egzodus mladih ljudi, ne samo zbog loše ekonomske situacije, nego i zbog "nepodnošljivog  društvenog ozračja".

"Žurno nam je potrebna reforma obrazovanja i zaustavljanje izumiranja nacije. To su teme kojima se mi dužnosnici trebamo i moramo baviti a ne se neprestano sukobljavati i proizvoditi nove nestabilnosti", rekla je Grabar Kitarović.

Činjenica da su se svi predstavnici parlamentarnih stranaka i nezavisni zastupnici odazvali razgovorima pokazuje, naglasila je, da poštuju instituciju predsjednice Republike što nju, dodala je, još više obvezuje da nepristrano i bez ikakvih utjecaja od bilo koga obnaša svoju dužnost na dobrobit hrvatskog naroda i svih hrvatskih državljana. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter