Većina Srba za Kosovo umjesto EU-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon višemjesečnih natezanja Beograd i Priština postigli su sporazum o normaliziranju međusobnih odnosa. Tijekom dugih pregovora u Bruxellesu srbijanski državni vrh ukazivao je domaćoj javnosti na dvije važne stvari koje se tiču krupnih nacionalnih interesa - da je ovaj sporazum jedino moguće rješenje koje jamči miran život kosovskih Srba i zaštitu njihovog prava da upravljaju svojim životom uz sigurnu vezu s maticom, te da Srbija "nema drugu alternativu" osim europske opcije - uvjetovane dogovorom s prištinskim vlastima.

Dogovor u belgijskoj prijestolnici zapadni mediji, kao i politički promatrači, smatraju rezultatom ponude Srbiji da u lipnju konačno dobije datum za početak pregovora o pristupanju Uniji.

Britanski tjednik Economist, primjerice, ocjenjuje da je "demonstrirana  privlačnost proširenja EU-a i dalje dovoljno jaka, da privoli ljude i zemlje da učine stvari kojima bi se inače protivili". No, jesu li "kosovsko pitanje" i/ili "europska mrkvica" za građane Srbije ključni u njihovom opredjeljivanju o EU-u i, još dalekom, ulasku u međunarodnu obitelj?

Čak 63 posto građana Srbije misli da je Kosovo faktički neovisno i da se Beograd jedino može boriti za što bolji položaj kosovskih Srba, dok istodobno većina ispitanika između Europske unije i Kosova - bira Kosovo, pokazalo je istraživanje čije je rezultate početkom ožujka objavio B92.

Iako nakon nedavnog parafiranja sporazuma u Bruxellesu još nema novih rezultata istraživanja javnog mnijenja u Srbiji, činjenica je da su prosvjedi nacionalističkih i desničarskih snaga protiv dogovora s Prištinom bili minorni u odnosu na najveći broj srbijanskih građana. To, ipak, ne mijenja konfuziju u stavu prema ulasku u EU, što govori da kosovsko pitanje nikako nije uteg na vagi u simpatijama, odnosno euroskepticizmu domaćeg stanovništva.

Naime, po istraživanju ugledne agencije Strategic Marketing, objavljenom 30. ožujka ove godine, kad bi se sada organizirao referendum o ulasku u Europsku uniju, 48 posto građana Srbije glasovalo bi "za", a protiv bi bilo 29 posto ispitanika. Po istoj anketi, međutim, negativno mišljenje o EU-u ima čak 48 posto građana, dok tek 22 posto ispitanika ima lijepo mišljenje.

Za najvećeg prijatelja Srbije većina ispitanih, njih 43 posto, smatra Rusiju, dok o NATO-u samo šest posto građana ima pozitivno mišljenje, a čak 78 negativno.

Primjena sporazuma je, suglasni su analitičari, najteži posao koji predstoji. Predstavnici Srba sa sjevera Kosova protive se, naime, postignutom dogovoru u Bruxellesu, a vlasti u Beogradu upozoravaju da je najgore što se može desiti potpuno neslaganje s implementacijom postignutog dogovora. (piše B. OPRIJAN ILIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter