Vecina ovisnosti pocinje u tinejdžerskim godinama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istraživanje provedeno medu americkim tinejdžerima utvrdilo je da je vecina pocela konzumirati alkohol i droge prije nego je odrasla i strucnjaci upozoravaju da bi to moglo odvesti mnogu od te djece na put doživotne ovisnosti.

Istraživanjem, ciji su rezultati objavljeni u casopisu Archives of General Psychiatry, bilo je obuhvaceno više od deset tisuca mladih u dobi od 13 do 18 godina. Utvrdeno je da je osam od svakih deset tinejdžera probalo alkohol, a njih više od 15 posto konzumiralo ga je u vecim kolicinama prije nego su navršili 18 godina. Do te dobi oko 16 posto uživalo je drogu.

"Kod vecine upravo u adolescentskoj dobi pocinje zloupotreba tvari", kaže voditelj istraživanja Joel Swendsen, voditelj istraživanja u Nacionalnom centru za znanstvena istraživanja u Bordeauxu. Oko 18 posto odraslih osoba citav život je ovisno o alkoholu i 11 posto je ovisno o drogama.

Istraživanje je pokazalo da je od 3.700 tinejdžera u dobi od 13 do 14 godina njih deset posto pilo alkohol redovito, odnosno najmanje 12 puta godišnje. Ta je brojka skocila na 50 posto od 2.300 osoba u dobi od 17 do 18 godina. Prema istraživanju svaka treca osoba u toj najvišoj dobnoj skupini vec je ispunjavala kriterije doživotnog ovisnika o alkoholu. Prema istraživanju prosjecna dob u kojoj je pocela zloupotreba alkohola bila je 14 godina.

Što se droga tice oko 60 posto tinejdžera kazalo je kako je imalo priliku probati droge poput marihuane, kokaina ili nekih lijekova. Svako deseto dijete u dobi od 13 do 14 godina kazalo je kako je koristilo barem jednu drogu, a u najstarijoj dobnoj skupini od 17 do 18 godina njih oko 40 posto probalo je drogu. Prosjecna dob u kojoj je pocela ovisnost o drogama je 14 godina.


Podijeli: Facebook Twiter