Većina "oboljelih" palmi neće se moći spasiti

(B. P.)
(B. P.)

Proteklog su tjedna na području Pule fitosanitarni inspektori iz Poreča počeli s kontrolom palmi koje je napao "uvozni" štetnik palmin drvotoč. Kontrolu su započeli na Mornaričkom groblju, a zatim nastavili na javnim površinama grada, ali i privatnim okućnicama, po pozivu građana.

Mada službeni odgovor koliko je palmi pregledano, a koliko od njih više nije moguće spasiti, nismo dobili, neslužbeno smo doznali da je za najveći broj pregledanih palmi, nažalost, već prekasno. Posebice na Stoji, Verudi, Kaštanjeru, no od šteta nije pošteđen ni centar kao ni prigradska naselja.

Iz Grada stoga podsjećaju da štetu na palmama čini leptir koji polaže jaja u vršne dijelove palme. Iz jaja se potom liježu gusjenice koje se hrane mladim izbojima palme pritom bušeći hodnike u deblu što u konačnici dovodi do sušenja i ugibanja palme.

Simptomi napada su piljevina na deblu, izgriženi listovi, prisutnost leptira, gusjenica, kukuljica i kokona te izvijanje debla i sušenje palmi. Pozivaju se građani koji su uočili navedene simptome da kontaktiraju fitosanitarnog inspektora na broj telefona 052/434-564 ili 428-571 (ispostava Poreč) ili na e-mail: [email protected] te iznesu podatke o broju palmi i adresi na kojoj se nalaze, a sve s ciljem sustavnog uništavanja štetnika na području Pule.

Nezaražene palme i one na kojima štetnik nije počinio veće štete potrebno je kemijskim ili biološkim sredstvima tretirati i to obvezno uz nadzor i od strane stručne osobe zbog kompleksnosti izvođenja samog tretmana. Krajnje mjere svode se na stručno uklanjanje zaraženog stabla radi smanjivanja mogućnosti širenja štetnika u okoliš te uništavanje debla usitnjavanjem u stroju za preradu biljnih ostataka ili zakapanjem ostataka u zemlju na dubinu od najmanje dva metra. Stoga se mole građani da ne pokušavaju suzbiti štetnika ili ukloniti palme samostalno. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter