Većina Nijemaca za izlazak Grčke iz eurozone

(AFP)
(AFP)

Većina Nijemaca (51 posto) se prvi put izjasnila za izlazak Grčke iz eurozone dok se Atena i njezini vjerovnici ne uspijevaju dogovoriti, zaključak je političkog barometra njemačke javne mreže ZDF-a u petak.

No to ne pokazuje i nepovjerenje prema njemačkoj kancelarki Angeli Merkel, koja se protivi tom izlasku, budući da popularnost njezine konzervativne stranke raste. Oko 70 posto ispitanika se protivi novim ustupcima Europske unije Grčkoj, navodi se tu toj dvomjesečnoj studiji koju smatraju jednom od najozbiljnijih u Njemačkoj.

Tek 41 posto ispitanika želi da Grčka ostane u eurozoni pošto ih je još početkom godine bilo 55 posto, prije nego je vlada radikalne ljevice Aleksisa Ciprasa počela teške pregovore s kreditorima, napose s EU-om. Pregovori se tiču strukturnih reforma koje Atena mora provesti u zamjenu za uplatu više od 7 milijarda eura pomoći odblokirane od kolovoza 2014.

Njemački mediji su posebno kritični prema grčkim čelnicima koje optužuju da sabotiraju pregovore s europskim partnerima tako što ne žele provesti reforme mirovinskog sustava i tržišta rada. Studija Politbarometer provedena je telefonom između 9. i 11. lipnja među reprezentativnim uzorkom od 1230 ljudi. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter