Vecina ne bi zaposlila homoseksualca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Unatoc jakoj kiši, koja je neumoljiva padala, aktivistice Lezbijske grupe Kontra zajedno su s aktivistima Iskoraka - Centra za prava rodnih i seksualnih manjina, Puljanima dijelili promotivne materijale o radnim pravima homoseksualaca i biseksualaca.

U Flanatickoj i Ulici Sergijevaca gradane su pokušavali upoznati s cinjenicama da mnoge homoseksualne i biseksualne osobe u Hrvatskoj zapravo skrivaju svoju seksualnu orijentaciju od suradnika i poslodavaca od straha od diskriminacije. Vrlo mali broj odluci se javiti Udrugama radi zaštite, a još manji broj tužiti poslodavca, i to iskljucivo zbog straha od daljnje diskriminacije.

Kako doznajemo od Sanje Juras, koordinatorice Kontre, dijeljenje letaka u pet Hrvatskih gradova dio je projekta "Zajedno protiv diskriminacije", koji financira Europska komisija u sklopu programa PHARE 2006. Njezin je cilj podržavanje i provedba europskih i nacionalnih antidiskriminacijskih politika u podrucju rada.

U sklopu projekta, osim podjele letaka, u gradovima su postavljeni jumbo-plakati s praznim radnim mjestima i homofobnim natpisima. Radna mjesta su prazna jer se, unatoc pokušajima, u Hrvatskoj nije uspjelo pronaci dovoljno osoba unutar LBG populacije koje bi pozirale za fotografije sa svojim imenom i zanimanjem. Razlog je, opet, strah od gubitak radnog mjesta, veli Juras.

Kao potvrdu diskriminacije navela je podatke agencija za istraživanje tržišta koje pokazuju da cak 66 posto anketiranih poslodavaca ne bi zaposlilo homoseksualca. Gotovo polovina ispitanika smatra da bi takvim osobama trebalo zabraniti rad u javnim službama, a njih cak 67 da bi im trebalo zabraniti rad u obrazovnom sustavu.


Podijeli: Facebook Twiter