Većina muslimana u svijetu podržava šerijat

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Većina muslimana u svijetu želi da šerijat, vjerski zakon islama, bude uveden u njihovoj zemlji, premda se razlikuju u pogledu toga što on obuhvaća, pokazalo je istraživanje američkog instituta Pew, objavljeno u utorak.

Veliko istraživanje o temi "Religija, politika i društvo" među muslimanima provedeno je od 2008. do 2012. na 38.000 ljudi u 39 država. Islam je druga svjetska religija nakon kršćanstva i ima 1,6 milijardi pripadnika.

Većina muslimana u Aziji, Afici i na Bliskom istoku želi uvođenje šerijatskog zakona, uz velike zemljopisne razlike - osam posto u Azerbajdžanu, 99 posto u Afganistanu, navodi Pew, koji tu činjenicu objašnjava poviješću pojedinih država i razdvajanjem religije od države.

Istraživanje je pokazalo da se primjenu šerijatskog zakona želi ponajprije u privatnom životu, za rješavanje obiteljskih ili imovinskih pitanja, i to muslimani koji žive u državama gdje već postoje vjerski sudovi toga tipa.

U manjini su oni koji podržavaju pogubljivanje muslimana koji su prešli na neku drugu vjeru ili bičevanje i odsijecanje ruku lopovima, osim u Afganistanu i Pakistanu gdje su u velikoj većini te nešto više od polovice na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi.

Muslimani također većinom podržavaju vjerske slobode za druge religije.

U Pakistanu, primjerice, 84 posto muslimana želi da šerijat bude službeni zakon, a 96 posto smatra da je sloboda vjeroispovijesti "dobra".

Polovica muslimana zabrinuta je zbog vjerskog ekstremizma u svojoj zemlji, a većina u Egiptu, Tunisu i Iraku.

U većini zemalja, većina žena kao i muškaraca smatra da žena mora slušati supruga, osobito u Iraku, Maroku, Tunisu, Indoneziji, Afganistanu i Maleziji, ali većina također smatra da bi žena trebala moći sama odlučiti hoće li nositi veo.

Većina muslimana ne osjeća nesklad između svoje religije i modernog života, podržava demokratski sustav i voli zapadnu glazbu i filmove, iako smatraju da ta kultura urušava moral.

Velika većina smatra prostituciju, homoseksualnost, samoubojstvo i alkohol nemoralnima, dok se stajališta o poligamiji razlikuju, ona je moralno prihvatljiva za četiri posto muslimana u BiH prema 87 posto u Nigeru.

Nasilje u ime islama većina muslimana odbacuje, a odobrava ga značajna manjina u Bangladešu, Egiptu, Afganistanu i na palestinskim područjima. Ono nije "nikada" opravdano za 81 posto američkih muslimana, prema prosječno 72 posto u svijetu, po istraživanju instituta Pew. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter