Većina mladih želi otići iz Hrvatske u EU

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Čak 57 posto mladih razmišlja o odlasku iz Hrvatske u zemlje Europske unije radi studiranja ili zaposlenja, pokazalo je istraživanje promišljanja mladih u Hrvatskoj o Europskoj uniji koje je organizirala globalna platna kompanija Visa.

Istraživanje je provedeno na uzorku od 500 ispitanika, starosti od 18 do 25 godina, u pet hrvatskih gradova - Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku i Varaždinu.

Većina ispitanika kao glavne razloge želje za odlaskom u neku od članica EU navode uz studiranje, karijeru, financijski i osobni razvoj. Dok djevojke privlači karijera, mladići su skloniji boljoj zaradi.

Većinu država EU percipiraju kao bolje organizirana društva s manje korupcije i fokusom na kompetenciju i talent. Poslovno iskustvo najradije bi stjecali u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Austriji, skandinavskim zemljama, ali i jednoj državi koja nije članica EU - Švicarskoj.

Njih 40 posto preferira vlastiti posao, 35 posto rad za poslodavca, a među njima samo 2 posto angažiralo bi se u neprofitnom sektoru. Gotovo svaki četvrti ispitanik (25 posto), ipak bi se zadovoljio poslom u javnom sektoru, vjerujući u siguran posao.

Kad su hrvatski potencijali u EU u pitanju najveći broj se slaže kako je turizam ključna gospodarska grana, no mladi iz Slavonije i sjeverne Hrvatske dodaju mu i poljoprivredu, a njihovi vršnjaci s jadranske obale i brodogradnju.

Za svoje znanje o EU kažu da je prosječno, no od EU njih gotovo dvije trećine očekuje kako će donijeti korist mladim ljudima.

Dok su podijeljeni u stavu o tome što će Hrvatskoj donijeti članstvo u Uniji, samo njih 22 posto ima pozitivna očekivanja od ulaska u eurozonu, jer taj pojam povezuju s nižim životnim standardom. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter