Vecina manekenki zadovoljava kriterije anoreksije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Modni casopis namijenjen tzv. punijim ženama izazvao je kontroverze svojim posebnim izdanjem u kojem tvrdi da vecina manekenki na pistama zadovoljava kriterije anoreksije. Doista mocna lekcija svima koji promoviraju ekstremnu mršavost manekenki.

Pricu potkrepljuju fotografijama "punašnije" manekenke, koja na jednoj fotografiji pozira pokraj premršavog modela, zapravo modela uobicajene težine iz današnjeg svijeta mode. Casopis "Plus Model" tvrdi da tim fotografijama želi potaknuti punašnije kupce da ucine pritisak na proizvodace odjece da i za njih pocnu izradivati bolje modele te da prestanu promovirati ideale mršavosti. U tekstu je naveden i doista šokantan podatak da je prije samo 20 godina prosjecna manekenka težila samo osam posto manje od prosjecne žene. Danas ona teži nevjerojatnih 23 posto manje! Naglašavaju da, s druge strane, današnje žene prosjecno nose puno vece konfekcijske brojeve od onih koji se prodaju u trgovinama.

U uvodniku magazina glavna urednica Madeline Figueroa-Jones objašnjava da je to njihov odgovor na modnu industriju, koja podržava mršav i nadasve nezdrav izgled.

- Svakodnevno smo bombardirani oglasima o mršavljenju jer na strahu od masnoca kompanije zaraduju milijarde dolara, napisala je Figueroa-Jones. No, naglasila je i da magazinu nije namjera zagovarati ni pretilost, koja takoder nije dobra za zdravlje. Stvar je samo u tome da se svaka žena normalne težine mora nauciti dobro osjecati u svojoj koži, a to je, svaka žena zna, teško ako se ne možete pristojno ni odjenuti.



- Nije svatko predodreden za to da bude mršav, kaže Figueroa-Jones i dodaje da se žene više ne mogu poistovjetiti s modelima jer je razlika izmedu stvarne žene i žena koje krase naslovnice i jumbo plakate danas postala prevelika.

Editorijal je ukrašen prekrasnim fotografijama americke manekenke za puniji stas, Katye Zharkove (28), a uz svaku fotku napisani su nevjerojatni statisticki podaci o tome koliko se posljednjih 20 godina promijenio odnos prema ženskom stasu u svijetu mode. Uz spomenutu statistiku o povecanom postotku razlike izmedu današnje manekenke i prosjecne žene nekad i sad, tu je i zapis: "Prije deset godina modeli za puniji stas prosjecno su nosili konfekcijske brojeve izmedu 42 i 50. Danas je raznolikost velicine unutar kategorije modela za punije postala upitna. Naime, vecina modela za puniji stas koji su danas prijavljeni u modnim agencijama nosi odjecu velicina izmedu 36 i 44! Kad se to preslika na odjecu u trgovinama, naravno da sve više kupaca izražava svoje nezadovoljstvo: Pa kako broj 36 može biti za punije?

Medu navedenim statistickim podacima je i podatak koji oslikava koliko loše svijet mode radi za žene punijeg stasa: "50 posto žena nosi konfekcijski broj 44 ili veci, ali vecina trgovina nudi odjecu velicina do 44". Nerijetke su i trgovine u kojima je maksimalni konfekcijski broj odjece upravo 42. (Tanja KVORKA/NL)


Podijeli: Facebook Twiter