Vecina istarskih tvrtki kasni s registracijom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Na dan 13. listopada 2010. ovaj je sud zaprimio ukupno 2.316 registarskih predmeta koji se odnose na sve vrste upisa u sudski registar, a na današnji dan, do trenutka pisanja ovoga dopisa, taj je broj porastao na 3.600, od cega se najveci broj predmeta odnosi upravo na upise clanova društva", navodi sudska savjetnica Sonja Marinac s Trgovackog suda u Pazinu u odgovoru na naš upit koliko se d.o.o.-a dosad preregistriralo u Istri.

To bi znacilo da je najviše oko tisucu tvrtki podnijelo zahtjev za upis novih clanova, odnosno da više od tri cetvrtine društava u Istri nije još krenulo u preregistraciju. Možda ih na to potakne cinjenica da ce im se nakon isteka roka izricati kazna od pet tisuca kuna. Svaka sljedeca kazna povecavat ce se za dodatnih pet tisuca, sve dok ne ispune obavezu.

Na Trgovackom sudu isticu da je do 13. listopada clanove društva upisalo 358 od ukupno 4.803 tvrtki u Istri koje su obavezne obaviti preregistraciju.

Valja podsjetiti da je ostalo svega nekoliko dana za preregistraciju tvrtki koje imaju više od jednog vlasnika, odnosno upis clanova tih društava, nakon cega za neposlušne slijede novcane kazne. Na Trgovackom sudu u Pazinu nam pojašnjavaju da krajnji rok, koji je odredila država, pada u nedjelju, zbog cega je zadnji dan za preregistraciju utorak (u ponedjeljak je praznik Svi sveti). (B. ŽIŽOVIC)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. OPŠIRNIJE CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE.


Podijeli: Facebook Twiter