Vecina Hrvata za EU, no brinu ih poskupljenja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najveca briga hrvatskih gradana vezana uz ulazak u Europsku uniju je skuplji život: velika vecina uvjerena je da ce cijene svih potrošackih roba te komunalnih i drugih usluga znatno porasti. Pokazalo je to terensko istraživanje koje je za Delegaciju EU-a provela agencija Ipsos Puls. Zabrinutost zbog cijena istraživac Dragan Bagic pripisuje cinjenici da su ljudi, u kontaktu s prijateljima i rodbinom iz inozemstva, dobili informacije zbog kojih su uvjereni da uvodenje eura automatski znaci povecanje cijena. S druge strane, neke tradicionalne brige hrvatske gradane više ne muce, primjerice, da ce obicaji i domaci proizvodi ulaskom u Uniju nestati.

Što se, pak, tice brodogradnje, i dalje je 32 posto ispitanika uvjereno da je EU tražio od Hrvatske da zatvori brodogradilišta, dok se cak 43 posto ne slaže s tvrdnjom da država treba zatvoriti ona brodogradilišta koja ne mogu opstati na tržištu bez stalne pomoci.

Prema istraživanju Ipsos Pulsa, provedenom nakon zakljucenja pregovora s EU-om, taj dogadaj nije pretjerano utjecao na potporu gradana ulasku u Uniju. Dapace, medu onima koji bi izašli na referendum potpora je u srpnju bila cak dva postotna poena manja nego u travnju, odnosno pala je s 59 na 57 posto. No, Bagic upozorava da se ta promjena krece u okvirima statisticke pogreške. U cijeloj populaciji podrška je, pak, narasla s 49 na 52 posto.

Istovremeno, broj protivnika u cijeloj populaciji iznosi 40 posto, a medu onima koji ce sigurno izaci na referendum 37 posto. Te razlike u rezultatima izmedu cijelog uzorka i samo onih koji su zainteresirani za referendum pokazuju da je motivacija za izlazak na birališta veca kod zagovornika Unije, istaknuo je Bagic. Stoga je pozitivan ishod referenduma izgledan, osim ako se nešto bitno ne promijeni u motivaciji glasaca. Najviše zagovornika clanstva je medu biracima HDZ-a, cak 69 posto, ali ih znatan broj - 42 posto - ima i medu biracima HSP-a unatoc euroskepticnoj retorici vodstva te stranke.

Podjednaki broj gradana ocekuje štete i koristi od EU-a. Tocnije, 31 posto vjeruje da ce osobno imati više koristi, a 30 posto više štete. Ipak, gotovo polovica smatra da je životni standard gradana u novim zemljama clanicama porastao nakon ulaska u EU. (I. FRLAN/NL)


Podijeli: Facebook Twiter