Vecina Amerikanaca podržala bi udar na Iran

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vecina Amerikanaca podržala bi americku vojnu akciju protiv Irana ukoliko bi postojao dokaz da Teheran gradi nuklearno oružje cak i ako bi takva akcija dovela do viših cijena benzina, pokazalo je u utorak istraživanje javnoga mišljenja Reuters/Ipsos.

Istraživanje je pokazalo da bi 56 posto Amerikanaca podržalo americku vojnu akciju protiv Irana ukoliko bi postojao dokaza njegova programa nuklearnog oružja. Trideset devet posto Amerikanaca protivi se vojnim udarima.

Upitani bi li podržali americku vojnu akciju ako bi ona dovela do viših cijena benzina, 53 posto Amerikanaca je reklo da bi, dok je 42 posto reklo da ne bi.

Anketa novinske agencije Reuters i agencije za istraživanje javnog mišljenja Ipsos takoder je pokazalo da bi 62 posto Amerikanaca podržalo Izrael u poduzimanju vojne akcije protiv Irana zbog programa nuklearnog oružja.

Americki predsjednik Barack Obama rekao je kako su sve opcije u igri u bavljenju iranskim nuklearnim programom, ali je potaknuo Izrael da dade više vremena sankcijama protiv Irana da djeluju. Iran pak tvrdi da je njegov nuklearni program miroljubiv.

Anketa je pokazala i da su americki republikanci skloniji podržati vojnu akciju Sjedinjenih Država ili Izraela. Sedamdeset posto republikanaca podržalo bi americku akciju, dok je to isto ustvrdilo 46 posto demokrata i 51 posto stranacki neovisnih. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter