Veci životni prostor uz male trikove

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nedostatak kvadrata najcešci je problem pri uredenju stanova, jer je želje, potrebe i financijske mogucnosti teško uskladiti. Nekoliko trikova pomoci ce vam da vizualno povecate prostor i maksimalno iskoristite kvadrate koji vas okružuju.



Moderan dizajn uklopljen s funkcionalnošcu i prakticnošcu postao je potreba, a ne samo želja. Današnji ritam života dom pretvara u mjesto za rad i odmor te se tako pojavljuje puno zahtjeva koje stambeni prostor treba zadovoljiti. Dizajnerska domišljatost pri izradi pojedinih komada namještaja može riješiti ove probleme i male stambene prostore pretvoriti u dovoljno velike i funkcionalne.



Izuzetno prakticno rješenje za stanove u kojima su prostori kuhinje, blagovaonice i dnevnog boravka povezani je korištenje pulta tj. šanka na nacin da se njegova uloga tretira dvojako u prostoru. Prema kuhinji ce biti organiziran kao dodatna radna ploha, koja povecava njenu funkcionalnost i uporabljivost, a prema boravku i blagovaonici kao komoda tj. polica za odlaganje razlicitih predmeta i knjiga te postavljanje tv-a. Komoda može biti zatvorena kliznim ili rotirajucim vratima ili otvorena poput police. Na ovaj nacin jedan element u prostoru ispunjava više funkcija i oslobada prostor za postavljanje drugih potrebnih komada namještaja ili organiziranje dodatne grupe u istom prostoru, npr. radne. Pri uredenju manjih stambenih prostora preporucljivo je koristiti prostorne elemente koji mogu biti multifunkcionalni.



Ako dnevni boravak koristite i kao spavaonicu, a pri tome vam je potreban veliki ormar, primijenite originalno rješenje: uzdignuti ugradbeni ormar se prostire cijelom dužinom zida s kliznim vratima prema vlastitom izboru boja i materijala. Ispred ugradbenog ormara se nalazi plato tj. dodatno spremište za stvari, koji je i pristupni prostor ormaru. Do njega se dolazi preko dvije integrirane stepenice. Veliki bracni krevet se preko dana svojom polovinom uvlaci u plato, a druga se uz dodatak jastucica koristi kao garnitura za sjedenje u dnevnom boravku. Prije odlaska na pocinak vrlo jednostavno cete krevet izvuci u njegovoj punoj dužini, plato iskoristiti kao nocne ormarice, a dnevni boravak u trenu ce se pretvoriti u ugodnu spavacu sobu. Rješenje je kreativno te nadasve prakticno i funkcionalno!



Ukoliko vam problem predstavlja mala djecja ili spavaca soba, koju želite iskoristiti i kao radnu, idealno je smjestiti krevet na povišenu poziciju iznad ormara. Njemu se pristupa dodatnim stepenastim elementima, koji osim za komunikaciju, služe i za odlaganje stvari. Radni stol s policama se spretno uklapa u prostor izmedu ormara, kreveta i zida. Prostor se može organizirati kao spavaonica za jednu ili dvije osobe.



Osim uz pomoc originalnog i funkcionalnog dizajna, prostor cete maksimalno iskoristiti postavljanjem komada namještaja i opreme s ugradenim spremištima, poput garnitura za sjedenje i bracnih kreveta s kutijama za posteljinu, ugradbom ormara kojim cete iskoristiti punu dužinu i visinu zida i stvoriti veliki prostor za odlaganje stvari, postavljanjem polica i ormarica na zidove, koji ce ovisno o odabranoj boji i materijalu biti naglašeniji ili neutralniji u prostoru. Postavom ovakvih elemenata i dobrom iskorištenošcu prostora, vizualno cete ga povecati, jer nece biti potrebe za smještaj dodatnih ormara, polica ili komoda koji opterecuju prostor. Oslobodit cete ga za smještaj osnovnih elemenata, koji definiraju svaku grupu stanovanja, te uživati u ugodnom ozracju doma koji ima sasvim dovoljno kvadrata! (Monika Galovic Dumendžic, dipl.ing.arh.)

www.interijernet.hr


Podijeli: Facebook Twiter