Veći prirez krpa proračune, ali buši račune građana

Pula i Vodnjan podignuli prirez, ali i ostale izdatke, poput boravka djece u vrtićima (Neven LAZAREVIĆ)
Pula i Vodnjan podignuli prirez, ali i ostale izdatke, poput boravka djece u vrtićima (Neven LAZAREVIĆ)

Proračunske rupe koja će nastati uslijed novog obračuna poreza na plaće, a koji u hrvatskoj vladi nazivaju mini poreznom reformom, mnogi gradovi i općine nastojat će zakrpati posežući i opet u džep građana. Izmjene Zakona o porezu, koji za cilj imaju porezno rasterećenje šireg sloja zaposlenika, što će nužno dovesti i do smanjenje prihoda u gradskim i općinskim kasama, nisu u većoj mjeri proizvele efekt štednje na lokalnim razinama, nego će se "šteta" nastojati ublažiti i upravo novim teretom za građane.

U Istri četiri grada/općine, a to su Pula, Vodnjan, Buzet i Kanfanar, posegnulo je za krajnje nepopularnom mjerom povećanja ili uvođenja prireza porezu na dohodak, direktnom prihodu lokalnih jedinica. Drugi scenarij krpanja rupe u gradskim kasama, uslijed manjih prihoda od poreza, povećanje je računa za komunalije, kao što se to dogodilo u Pazinu. Na koncu, imamo i treći put - podignuti prirez, ali i ostale izdatke, poput boravka djece u vrtićima, a što su u prosincu izglasala gradska vijeća u Puli i Vodnjanu.

Što građanima, koji su se ponadali nešto višim dohodcima zbog manjih poreznih razreza, predstavlja sada povećanje prireza? To se može vidjeti na primjeru plaće (grado)načelnika, ali i djelatnika u gradskoj/općinskoj administraciji uspoređujući osobne dohotke prije "mini porezne reforme" i nakon, sa starom nižom i novom višom stopom prireza.

Vodnjan: Gradski službenici s tanjom buštom

Tako je vodnjanski gradonačelnik Klaudio Vitasović do konca 2014. primao je neto plaću u iznosu od 12.947 kuna, a nakon porezne reforme i smanjenja osnovice za dužnosnike po odluci Vlade RH, gradonačelnikova plaća trebala je iznositi 13.044 kuna. No, s obzirom na povećanje stope prireza u Vodnjanu s pet na 7,5 posto, plaća će mu iznositi 12.962 kune.

Nešto je veća razlika vidljiva na primjeru prosječne plaće službenika u tamošnjoj gradskoj upravi koja je prije reforme iznosila 6.096 kune, nakon reforme sa stopom prireza od pet posto ona bi iznosila 6.201 kunu, no s novom stopom prireza od 7.5 posto prosječna će plaća iznositi 6.180 kuna.

- Nakon porezne reforme Grad Vodnjan procjenjuje da će prihodi od poreza na dohodak biti manji za oko dva milijuna kuna, dok od povećanja stope prireza očekujemo 200.000 kuna, kaže pročelnik odjela za poslove gradonačelnika Filip Macan. Tome valja pridodati i da će roditelji će boravak mališana u gradskom vrtiću, na primjeru 10-satnog programa, nadalje plaćati 650 umjesto dosadašnjih 594 kune.

Buzet: Pročelnici plaćom premašili gradonačelnika

Lani je neto plaća buzetskog gradonačelnika iznosila je 10.378 kuna uključujući minuli rad. Nakon odluke Vlade Republike Hrvatske o smanjenju osnovice o visini plaće za državne dužnosnike od 17. prosinca prošle godine i uvođenja 6 postotnog prireza od 1. siječnja ove godine, ona iznosi 9.900 kuna, od čega smanjenje od 125,65 kuna "otpada" na prirez.

Što se ostalih službenika u Gradu Buzetu tiče, s obzirom da su novom poreznom reformom plaće pročelnika premašile visinu gradonačelničke plaće i plaće njegove zamjenice, što je u suprotnosti sa člankom 11. Zakona o plaćama lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, tijekom siječnja biti će potrebno napraviti usklađenja. Sukladno tome morat će se uskladiti i plaće ostalih službenika, tako da oni od ove porezne reforme neće imati ništa, odnosno, imati će manja primanja nego što su imali dosad.

- Uvođenjem prireza od šest posto, Grad Buzet želio je zadržati dosadašnje cijene usluga u društvenim i socijalnim ustanovama kojima je osnivač, pa sukladno tome nisu rasle cijene, bilo da govorimo o smještaju djece u Dječjem vrtiću, starih i nemoćnih u Domu za starije ili o osnovnoškolcima koji koriste uslugu produženog boravka, koji se također sufinancira iz gradskog proračuna, izjavio je gradonačelnik Siniša Žulić.

Prirez porezu na dohodak po stopi od 6 posto, Buzet je uveo od 1. siječnja ove godine, čime će se proračunski prihodi povećati za oko milijun kuna. (Piše Zvjezdan STRAHINJA, surađivali G. Č. ŠVERKO, N. O. RADIĆ, M. RIMANIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter