Veci PDV tek prva mjera nužna za zaokret

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Povecanje PDV-a, koji je od danas 25 posto, bilo je nužno, a to je tek prva od mjera koje Vlada poduzima kako bi ove godine došlo do zaokreta u gospodarstvu, rekao je ministar financija Slavko Linic, istaknuvši da je rijec o dugotrajnoj mjeri.

"Naši problemi nisu takvi da se mogu u godinu dana riješiti, 10-ak godina je potrebno da zaista hrvatsko gospodarstvo profunkcionira, da budemo konkurentni, da zaposlimo što veci broj ljudi i približimo se brojki od dva milijuna zaposlenih kako bismo riješili naše sustavne probleme u mirovinskom i zdravstvenom sustavu. To je potrebno dugi niz godina, nije to mjera koja ce trajati godinu dana", rekao je Linic gostujuci u emisiji "U mreži Prvog" na Hrvatskom radiju.

Za promjene u gospodarstvu samo povecanje PDV-a nije dovoljno, ali s drugim mjerama koje slijede u tijeku ove godine na stabilizaciji gospodarstva, rješavanju kriznih problema kao što su nelikvidnost, insolventnost, kao što su i strukturne promjene u državnim poduzecima, to ce bitno promijeniti gospodarsku situaciju i donijeti zaokret koji nam je potreban, rekao je.

Odgovarajuci na pitanja o povecanju cijena zbog povecanja PDV-a s 23 na 25 posto, Linic je rekao da cijene ne rastu zbog samog toga, nego zbog energetike i zbog strukturnih problema u tvrtkama, u kojima nema promjena prema racionalnom poslovanju, investiranju.

Ustvrdio je kako ce još tijekom ovog mjeseca pojeftiniti osnovne namirnice, za koje je PDV 10 posto. Ne danas, jer tu se pokušava ubrati što više novaca pa makar i s kašnjenjem u promjeni cijena, ali ogromna je razlika izmedu 23 i 10 posto i tijekom mjeseca ce uslijediti smanjenje tih cijena, kazao je.

Na konstataciju voditelja da je smanjen PDV na pitku vodu i odvodnju, a voda u Zagrebu je poskupjela 20 posto i upit je li razlog tom poskupljenju enormna potrošnja vode za snijeg na stazi za Snježnu kraljicu, Linic je rekao da je sigurno i to, ali i problem energetike i mnogo cega drugog.

"Svaka jedinica lokalne samouprave mora objasniti svojim gradanima, a oni ce ocijeniti. U vrijeme promjene PDV-a mnogi ce svoje neracionalnosti, zakašnjenja u korekcijama, pokušati ispraviti, ali gradani ce manje više znati što je zbog PDV-a, a što ne", kazao je Linic.

U povodu poreza na dividende, Linic je rekao da je poruka: "Bit ce poticaji i vrlo mali porezi ako se borite i ulažete u radna mjesta, a ako ulažete u vlastitu potrošnju platit cete više, jer ste bogati i trebate sudjelovati u rješavanju socijalnih problema hrvatskih gradana i društva". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter