Veći namjenski prihodi za komunalne radove

Govori se ponovno o smanjenju poreza na dohodak (Manuel ANGELINI)
Govori se ponovno o smanjenju poreza na dohodak (Manuel ANGELINI)

Nakon zahtjeva nezavisnog gradskog vijećnika Mauricija Licula gradskoj upravi da se vrate neke ukinute subvencije, točnije da se smanji prirez te da se vrate na staro cijene vrtića i subvencija za školski prijevoz te nove udžbenike, gradska uprava na jučerašnjoj konferenciji za novinare pojasnila je zašto to nije moguće. O izvršenju ovogodišnjeg proračuna u prvih šest mjeseci godine govorili su tako pročelnik Ureda Grada Aleksandar Matić i pročelnica Upravnog odjela za financije i opću upravu Vesna Sajić, koji su istaknuli da je ovogodišnji proračun u iznosu od 345 milijuna kuna jedan od najmanjih posljednjih godina, a sve zbog novih zakonskih odredbi koje se tiču poreza na dohodak.

Oprezno trošenje

Već sa saznanjem o zakonskim izmjenama, nadležni u Gradu upozoravali su da će prihodovna strana proračuna ostati kratka za 20 milijuna kuna.

- Proračun je dobro i realno planiran, te se u prvih šest mjeseci ove godine dobro puni prema tom planu jer sve čega smo se bojali, i sumnjali, zbog novih zakonskih odredbi se ostvarilo. Izvršenje proračuna je nešto manje od 50 posto jer smo oprezni u trošenju sredstava s obzirom da su u drugoj polovici godine rashodi veći, rekao je u uvodu Matić.

Konkretne brojke iznijela je pročelnica Sajić precizirajući da je u prvih šest mjeseci Grad prihodovao 146,9 milijuna kuna, dok su rashodi iznosili 139 milijuna kuna, pa je, uz pokrivanje manjka prenesenog iz 2014. godine, trenutni višak 6,5 milijuna kuna.

- Prihodovano je 42,5 posto proračunskog plana, rashodovano 40 posto, ali treba znati da višak na kraju godine sasvim sigurno neće biti takav jer na jesen i zimu kreću komunalni radovi. Usto, trenutni višak uglavnom čine namjenska sredstva, koja se trebaju ulagati isključivo u komunalne radove. Općenito, troškovi u drugom dijelu godine uvijek su veći. Ipak, proračun je stabilan i likvidan, sredstva se uredno uplaćuju proračunskim korisnicima. Onaj nenamjenski dio sredstava u proračunu manji je za 1,8 milijuna kuna u odnosu na prošlogodišnji proračun. Da nije bilo povećanja stope prireza, u proračunu bi bilo manje još 3,3 milijuna kuna. Ukupno naplaćen porez i prirez porezu na dohodak manji je za 7,07 milijuna kuna, pojasnila je Sajić.

Stabilni proračun

Sajić je istaknula da bi, da nije povećana stopa prireza, sada morali smanjiti rashode korisnika koji se financiraju iz proračuna, pogotovo onih iz društvenih djelatnosti i kulture. Inače, u prvih pola godine naplaćeno je 1,7 milijuna kuna više komunalnog doprinosa što gradska uprava tumači rezultatima legalizacije. Točno je, rekla je pročelnica, da je povećan porez na imovinu s 60 posto na 80 posto u prvih šest mjeseci u odnosu na lani, ali iz razloga što je veći promet nekretninama u Puli, pa samim time i porez čiju naplatu vodi Porezna uprava. Pritom Sajić navodi da je i Grad Pula naplatio više poreza za korištenje javnih površina.

- Višak će se većinom iskoristiti za komunalne radove u drugom dijelu godine pa će i rezultati biti drugačiji. Pritom treba istaknuti da porez na imovinu nije stalan prihod, ovisi o tržištu nekretnina i ovisi kakva je situacija na tržištu. Najvažnije je da se sve obaveze prema proračunskim korisnicima uredno izvršavaju. Radili smo stabilan proračun, povukli nepopularne, ali odgovorne mjere da stanje ne bude drugačije jer bi u suprotnom morali smanjiti rashode društvenim djelatnostima i kulturi, naglasila je još jednom Sajić.

Revizija nakon devet mjeseci

Značilo bi to, unatoč višku u proračunu, da će cijene vrtića i dalje ostati iste, da Grad neće svim pulskim školarcima kupiti nove udžbenike, te da se školarcima neće subvencionirati prijevoz gradskim autobusima iznad državnog standarda.

- Obećali smo da ćemo to vratiti na staro čim se stvore uvjeti. No, kao što smo od početka govorili, treba pričekati podatke o realizaciji proračuna za prvih devet mjeseci te vidjeti hoće li se otvoriti prostor za povratak jedne od socijalnih beneficija, bilo udžbenici, subvencije za vrtić, transport i slično. Više faktora treba uzeti u obzir, pogotovo u kojem će smjeru ići najavljene izmjene poreza na dohodak jer govori se da će se smanjiti. Treba sve uzeti u obzir i, naravno, vidjeti kako će se puniti proračun. U svakom slučaju, vodit će se računa da li su sredstva u proračunskom višku namjenska ili nenamjenska. Jedino ako višak bude od poreznih stavki tada se mogu drugačije rasporediti sredstva, poručila je pročelnica Sajić. (Goran ROJNIĆ, snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter