Veći interes za Zadar, "rupa" se očekuje u lipnju

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Krajem godine uobičajeno svi programi organizatora putovanja u Njemačkoj za Hrvatsku, ali i druge zemlje izlaze na tržište i počinje rani buking. Ove godine, kako nam veli direktor predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Frankfurtu Romeo Draghicchio prodaja za Hrvatsku je na istoj razini kao i prošle godine u ovo vrijeme.

- Pojedini turoperatori proširili su svoju ponudu za Hrvatsku, a javili su se i neki novi turoperatori koji do sada nisu imali Hrvatsku u ponudi. Planirani su i novi letovi za Hrvatsku sa zračnih luka u središtu i na sjeveru Njemačke. Studeni i prosinac osiguravaju tek nekoliko postotaka ukupnog volumena bukinga, tako da je prerano za konkretnije zaključke o trendovima za predstojeću sezonu. Konkretnije ocjene o trendovima u prodaji očekuju se krajem mjeseca siječnja u kojem se realizira veći volumen bukinga u stacionarnim i online agencijama, tvrdi Draghicchio.

Više letova za Grčku i Tunis

Njemački turoperator TUI Njemačka već sada navodi da se trendovi u putovanjima za 2015. nisu previše izmijenili u odnosu na proteklu godinu.

- Španjolska ostaje i dalje omiljeno odredište njemačkih gostiju koju putuju preko TUI-ja, nakon čega slijede putovanja unutar Njemačke, u Tursku i Grčku. Za Hrvatsku u 2015. očekujemo porast broja putovanja, posebno zato jer smo uložili u zadarsku regiju, prije kroz direktne avionske linije našeg avioprijevoznika TUIfly iz Njemačke te suradnju s Falkensteinerovim hotelima, tvrdi Susanne Stünckel iz njihove službe za odnose s javnošću.

Zanimljivo je da veći organizatori putovanja u toj zemlji te njemački mediji najavljuju veliki bum putovanja u Grčku. TUI navodi da je potražnja jako velika te da sukladno tome očekuju i velik rast putovanja. Također, u odnosu na lani nude 10 posto više sjedišta u avionima, a omiljeno odredište bit će Kreta. Turistički gigant Der Touristik također najavljuje ljeto Grčke uz tursku Antalyju i španjolsku Mallorcu čime se nastavlja trend iz 2014. kada su omiljene destinacije bile Rodos i Kreta. Za Grčku vlada velika potražnja i zbog činjenice što su cijene kod ranog bukinga poprilično snižene.

Uz Grčku velik će povratak doživjeti i sjever Afrike, odnosno Tunis. Tome u prilog govori činjenica da je samo TUI ove godine povećao svoje kapacitete u avionima  za 54 posto. Ujedno, ova je destinacija dosta primamljiva jer nudi dobar omjer usluge i kvalitete. Primjerice tako hotel s pet zvjezdica na samoj plaži s avionskom kartom i all inclusive ponudom može se dobiti za 676 eura po osobi u dvokrevetnoj sobi.

Rupa u lipnju nakon Duhova

- Izazovi s kojima se istarski turizam može susresti u 2015. godini na njemačkom tržištu uobičajeni su i odnose se na one koji su pratili kretanja iz ove zemlje i u proteklim godinama. Prvenstveni izazov je stvaranje prepoznatljivog proizvoda koji će se razlikovati od konkurencije i koji će biti motivom dolaska gostiju te privući više gostiju u naše destinacije. Jednako tako, ključan je i odnos cijene i kvalitete. Osim toga, veći napori i ulaganja usmjereni su na produženje sezone, tvrdi Draghicchio.

Inače, već se sada može pouzdano znati kada će u Istru doći veći broj njemačkih gostiju te kada će se pojaviti takozvane "rupe". Naime, u idućoj će godini proljetni školski praznici vezani uz Duhove padati krajem svibnja i protezati će se do početka lipnja. Tako da se od 26. svibnja pa sve do 6. lipnja očekuje veća navala njemačkih obitelji s djecom. Međutim, rupa bi se tada trebala prema svemu sudeći osjetiti u lipnju i prvoj polovici srpnja jer ljetni praznici u nekim njemačkim pokrajinama većinom počinju sredinom srpnja, dok u Bavarskoj i Baden-Wuerttembergu tek krajem srpnja, odnosno početkom kolovoza. Tada se i bilježi najveći broj dolazaka njemačkih turista. Ipak, Draghicchio tvrdi da rupa u srpnju ne bi trebala biti tako značajna.

- U saveznoj pokrajini Sjeverna Rajna Westfalija, koja je općenito najjače emitivno tržište unutar i na istoku Njemačke,  glavni školski praznici počinju već krajem lipnja i traju do početka kolovoza, tako da će koncentracija praznika u kolovozu biti manja. (B. BAN)


Podijeli: Facebook Twiter