Veci dio Sanaderove provizije naplacen Hrvatskoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je u cetvrtak o Sanaderovoj ulozi u slucaju Hypo svjedocio Günther Striedinger, bivši voditelj poslova Hypo grupe za Hrvatsku, u petak su na klupu za svjedoke trebala sjesti dva bivša menadžera Hypo banke Kurt Makula i Franz Hasslinger. No, došao je samo Hasslinger, dok je Makula zatražio da ga se ispita preko videolinka.

Hasslinger je kazao da je 1994. bio nadležan za razvoj tržišta u Sloveniji i Hrvatskoj, a nakon sijecnja 1995. samo u Sloveniji te da je, kao voditelj odjela, bio podreden Striedingeru.

Upoznat je, kaže, s kreditom koji je Hypo banka dala Hrvatskoj jer se bavio njegovom tehnickom pripremom. Sjetio se i sastanka koji su, tvrdi, dogovorili Kulterer i Granic, i na kojemu su, s austrijske strane bili on i Kulterer, a s hrvatske u pocetku samo Granic, a onda mu se pridružio i Sanader koji je Granicu donio neke dokumente na potpis.

Na sastanku se, tvrdi svjedok, razgovaralo o tehnickim detaljima vezanim uz kredit jer su uvjeti kredita i prije sastanka bili razriješeni, te o situaciji u Hrvatskoj je je Hypo banku zanimalo gdje u Hrvatskoj može sigurno izdavati kredite. No, o proviziji, odlucan je, nije se razgovaralo. "Nikada se nije raspravljalo o proviziji", tvrdi Hasslinger.

O proviziji je saznao tek kasnije, kada je svome nadredenom, Striedingeru, odnio zahtjev za kredit na odobrenje. Tada ga je on pitao zašto u njemu nema ništa o proviziji te je nazvao Kulterera koji je rekao da ce on to riješiti s kreditnim odborom.

Kulterer je navodno rekao da treba platiti proviziju za razvoj tržišta u Hrvatskoj, i to od osam posto, a na pitanje tko ce je dobiti, nakon malo neckanja, kazao je da ce ju dobiti Sanader.

Na kraju je provizija iznosila pet posto. Svjedoku je prodocen i dokument za koji je on potvrdio da se radi o Striedingerovom izvještaju u kojem stoji da je Sanader dobio pet posto provizije.

- Nikada nisam cuo za osam posto provizije osim u tom slucaju gospodina Sanadera. I pet posto je apsolutni gornji limit, rekao je Hasslinger, koji tvrdi da je na sastanku Nadzornog odbora Kulterer doslovno rekao da je za sklapanje kredita izravan uvjet placanje provizije, a na pitanje tko je placa odgovorio je: "Banka!".

- Banka placa tu proviziju, ali se taj iznos uracunava u uvjete kredita. Problem kod te provizije je bio što je tako velika pa se nije citav iznos mogao uracunati u ono što ce platiti klijent, tako da je jedan mali dio na kraju morala platiti i banka, kazao je Hasslinger, dodajuci da je od tih pet posto, na kraju oko dvije petine platila banka, a primatelj, odnosno Republika Hrvatska, platio je tri petine provizije.

Ogovarajuci na pitanja Sanaderove obrane, Hasslinger je kazao da je sastanak s Granicem bio u proljece 1994. i da misli da je to prvi sastanak, ali da se nije pregovaralo o uvjetima kredita jer su oni vec bili utvrdeni i da misli da su se dogovarali pisanim putem.

Direktivu da pripremi kreditni zahtjev dobio je od svog šefa, Stridingera.

Objasnio je i politiku banke: klijenti su uglavnom stizali preko posrednika i ti posrednici su imali pravo na proviziju od banke. S njima se radio ugovor o provizijama, u kojemu je tocno bio naveden i iznos koji se isplacivao kada se isplacivao i kredit. Na to se posebno pazilo, kaže, da bi se sacuvalo ugled.

No, u slucaju kredita Hrvatskoj nije se u potpunosti poštivala propisana forma jer je Kulterer tražio da osobno i usmjeno pregovara.

Na pitanje Cede Prodanovica kazao je da je pravilo banke da referent koji izraduje dokumentaciju za kredit prati postupak do sjednice Nadzornog odbora.

Hasslinger nije znao je li u dogovaranju provizije postojao posrednik, a Sanaderova je obrana, postavljajuci mu pitanja, nekoliko puta ponovila da u prvim iskazima uopce nije spominjao provizije da bi naknadno promijenio pricu.

Svjedok je kazao i da nije cuo za osobu po imenu Eugen Laxa koja je više puta spominjana tijekom sudenja, a sudac Ivan Turudic obrani je zabranio pitanje u kojem su Hasslingera prozvali za lažno svjedocenje u jednom drugom slucaju.

Bivši premijer Ivo Sanader odbacio je Hasslingerove tvrdnje da je primio bilo kakvu proviziju nakon što je Hypo banka Hrvatskoj 1995. odobila kredit za kupnju zgrada veleposlanstava.

- Želim prigovoriti istinitosti svjedokovog iskaza da sam primio ili tražio bilo kakvu proviziju, kazao je Sanader na kraju rocišta u slucaju Hypo u petak.

Sudenje se nastavlja 11. sijecnja.


Podijeli: Facebook Twiter