Veći broj mjesta u istarskim domovima za starije

Ilustracija (D. ŠTIFANIĆ)
Ilustracija (D. ŠTIFANIĆ)

Smještaj u nekom od istarskih domova za starije i nemoćne već se godinama svodi na dugotrajne liste čekanja, a dosadašnja je praksa pokazala da se mjesto u domovima oslobađa tek kada netko od korisnika umre. Zadnjom analizom koju smo proveli sredinom prošle godine, na mjesto u domovima diljem Istre čekalo je oko 2.800 ljudi, a podaci su se odnosili na sve domove u kojima je osnivač Istarska županija ili istarski gradovi. U Istri naime djeluje Dom Alfredo Štiglić u Puli, Dom Domenico Pergolis u Rovinju te domovi u Raši i Novigradu, a domovi kojima su osnivači gradovi nalaze se u Poreču, Umagu i Buzetu.

Čeka se pet godina

Pokazalo se da se na smještaj u prosjeku čega i do pet godina, a rekord je definitivno držao "Štiglić" u Puli gdje se čekalo i do devet godina. Da se nešto mora promijeniti svjesni su i u Istarskoj županiji čiji predstavnici uvijek rado ističu prioritet skrbi o starijima i nemoćnima ali i važnost podizanja kvalitete života osoba treće životne dobi. Vodeći se time, istarski župan Valter Flego najavio je veliki paket ulaganja u dogradnju i izgradnju četiri doma u Rovinju, Raši, Novigradu i Puli.

Kada će se konkretno krenuti u radove i koliko će to koštati, pitali smo Županiju. Iz županovog kabineta potvrđuju da Županija kroz tri godine planira izdvojiti 22 milijuna kuna za domove za starije osobe u Raši, Rovinju, Novigradu i Puli, s ciljem unapređenja društvenog standarda, posebice onog osoba treće životne dobi. Napominju da ukupna planirana kreditna sredstva iznose 22 milijuna kuna te da je nabava u tijeku, a po njenom okončanju bit će poznat ukupan trošak (kamata i naknada).

Konkretno, dogradnja i opremanje Doma za starije osobe Domenico Pergolis u Rovinju obuhvaća dogradnju (2.500 m2) i rekonstrukciju dijela postojeće građevine čime se povećava smještajni kapacitet u stambenom dijelu i u posebnom dijelu za oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih demencija. Osim dodatnog smještajnog kapaciteta, u tom će se domu razvijati programi izvaninstitucionalnih oblika skrbi kroz dnevni boravak za 24 korisnika, te pomoći i njege u kući.

- Za planiranu investiciju izrađena je sva potrebna dokumentacija, a izgradnja i opremanje planira se kroz razdoblje od tri godine. Financijska sredstva planiraju se 50 posto iz županijskog proračuna (kreditna sredstva), a 50 posto iz proračuna Grada Rovinja. Sveukupan planirani rashod za navedeni projekt iznosi 29,5  milijuna kuna, napominju iz županovog kabineta.

Tu je i program energetske obnove zgrada Doma za starije osobe Novigrad koji pak predviđa izradu projekta i prijavu na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost a realizacija projekta, planirana je kroz dvije godine. Financijska sredstva planiraju se 60 posto iz županijskog proračuna (kreditna sredstva), a 40 posto je sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša. Sveukupna investicija u novigradskom slučaju iznosi 2 milijuna kuna.

Kapitalni projekti

Projekt dogradnje Doma za starije osobe Raša obuhvaća pak izradu projektne dokumentacije, dogradnju i opremanje jednog kata (535 m2), ugradnju lifta, adaptaciju prizemlja i prvog kata, uređenje prostora za dnevni boravak i nabavu nove opreme. Dogradnja tog doma je nužna, navode u Županiji, kako bi se mogli osigurati uvjeti za pružanje usluga postojećim korisnicima stalnog smještaja (njih 61) ali i za pružanje usluga dnevnog boravka. Ta je investicija planirana tijekom ove i iduće godine, a što se tiče financiranja, ono će u stopostotnom iznosu biti pokriveno iz županijskog proračuna (kreditna i vlastita sredstva), a cijeli je projekt "težak"4,7 milijuna kuna. Što se tiče pulskog Doma za starije osobe "Alfredo Štiglić", krenulo se u dva kapitalna projekta. Prvi se odnosi na izradu završne projektne dokumentacije, odnosno izvedbene projekte dogradnje.

-  Tom dokumentacijom završava se projektni ciklus dogradnje 2.439 i rekonstrukcije još 972 kvadratna metra postojećeg objekta, uređenje okoliša i nabava opreme. Na postojeću građevinu na lokaciji Krležina 33, iznad sadašnjeg stacionara, planira se dogradnja još četiri etaže, a na krovištu zgrade plinska kotlovnica za cijelu zgradu čime se zamjenjuje energent lož ulje sa zemnim plinom. U dograđenom dijelu zgrade, dobila bi se mogućnost smještaja za 70 novih korisnika. Sve trokrevetne sobe u postojećem stacionaru doma, na koji ide dogradnja, preinačile bi se u dvokrevetne, napominju u kabinetu župana. Investicija izrade projektne dokumentacije se planira realizirati ove godine, a sredstva se planiraju 100 posto iz proračuna Županije (kreditna i vlastita sredstva). Vrijednost tog projekta iznosi 348.750 kuna. 

Energetska obnova

Drugi projekt doma u Puli je energetska obnova dviju zgrada Doma za starije osobe "Alfredo Štiglić" čije je provođenje već započelo. Za zgradu popularne depandanse (u Mažuranićevoj ulici) predviđena je izmjena dotrajale stolarije i termoizolacija radi podizanja energetskog razreda. Za zgradu u Krležinoj 33 (neboder) predviđena je termoizolacija plašta zgrade i sanacija zbog propusta vode na fasadi kod velikih kiša. Ovim projektima smanjuje se potrošnja energenata, odnosno emisije plinova u atmosferu. Investicija se planira realizirati u ovoj godini, a projekt će u iznosu od 60 posto pokriti proračun Županije, a 40 posto daje Fonda za zaštitu okoliša. Taj je zahvat vrijedan 2,5 milijuna kuna.

U Županiji potvrđuju da bi se nakon provedbe svih ovih kapitalnih projekata, smještajni kapacitet u domovima povećali za ukupno 109 mjesta te za 39 mjesta u dnevnim boravcima. Domovi će tada raspolagati s ukupno 641 mjesta, a dnevni boravci s ukupno 89 mjesta.

Konkretno, u pulskom "Štigliću" planira se povećanje broja korisnika stalnog smještaja s postojećih 173 na 245. U rovinjskom Domu Domenico Pergolis broj korisnika se povećava s 118, na 155, s time da bi 41 korisnik imao smještaj u novom dograđenom dijelu. Tu bi se uredio i dnevni boravak kao program izvaninstitucionalnog oblika skrbi kojeg bi koristilo 24 korisnika.

U Domu za starije u Raši neće doći do povećanja smještajnih kapaciteta ali se podiže standard za smještaj 61 korisnika. Tamo bi se uredio i dnevni boravak kao program izvaninstitucionalnog oblika skrbi kojeg bi koristilo 15 korisnika. Do povećanja smještajnih kapaciteta neće doći u Novigradu koji će i dalje moći primiti 180 korisnika, ali će se podići standard i kvalitetu smještaja.

Kada sve kreće?

Projekt energetske obnove zgrada Doma za starije osobe "Alfredo Štiglić" je u tijeku. Prijavljena su gradilišta, odabrani su izvođači te bi ovih dana trebala započeti montiranje skela. U tijeku je i izrada dokumentacije energetske obnove doma u Novigradu i dogradnje doma u Raši. Ostale investicije vezane su za kreditna sredstva, a očekuje se da bi kredit trebao biti ugovoren kroz 60-tak dana.

Flego: Ovi projekti dižu standard

Projekt dogradnje i izgradnje domova značajno će doprinijeti unaprjeđenju kvalitete skrbi za starije osobe na području Istarske županije, istaknuo je istarski župan Valter Flego. Kako je rekao, povećavaju se kapaciteti usluga, otvaraju specijalizirane jedinice za oboljele od Alzheimerove i drugih demencija, poboljšavaju postojeći uvjeti smještaja i razvijaju izvan institucijske usluge za starije osobe (dnevni boravci).

- Ujedno, kapaciteti se usklađuju s propisanim standardima i normativima, vodeći računa o energetskoj učinkovitosti čime se postižu i velike uštede na troškovima poslovanja, naglasio je Flego. (Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter