Vecernji list: Otkaz za 14 zaposlenih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Anita Malenica najpoznatije je novinarsko ime medu 14 stalno zaposlenih radnika Vecernjeg lista kojima je uprava u ponedjeljak najavila otkaze, a svi su sudjelovali u nedavnome štrajku novinara tog dnevnika.

"Mogla bi to biti odmazda za zakoniti štrajk, što je nedopustiv akt nasilja nad stalno zaposlenim radnicima koji uredno placaju poreze. To je još jedan poraz pravne države", komentirao je predsjednik Sindikata novinara Hrvatske Anton Filic, kojega je vijest o otkazima zatekla na godišnjem odmoru.

Ljudi kojima su najavljeni otkazi nisu željeli davati izjave. Rijec je, doznajemo, o "poslovno uvjetovanim otkazima", koji se objašnjavaju time da je obujam posla smanjen, pa su zaposlenici postali višak.

"To ne može biti, jer na istim poslovima istodobno rade honorarni suradnici", tvrdi Filic, kojega najnoviji potez uprave Vecernjaka "rastužuje, ali ne iznenaduje".

"Uprava je i ranije vukla neobjašnjive poteze. Ucinit cemo sve što možemo da se suprotstavimo, pri cemu ne iskljucujem ni novi štrajk. Pregovori o kolektivnom ugovoru ionako zapinju, ugovor nismo potpisali, pa bismo i bez ovih otkaza možda išli u novi štrajk. Ovoga puta, razgovarat cemo i s honorarnim suradnicima, da pokušamo definirati zajednicki interes, nadajuci se da ce nam se i oni pridružiti u štrajku", kaže Filic.

Medu radnicima Vecernjeg kojima su najavljeni otkazi ima novinara, ali i lektora te još nekoliko radnika na drugim poslovima. (B. PAVELIC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter