Vecernjakovcima ultimatum da prekinu štrajk

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vodstvo štrajkaškog odbora Vecernjeg lista izvijestilo je u srijedu novinare da su se u utorak sastali s upravom tog lista kako bi razgovarali o kolektivnom ugovoru, no, kako su rekli, docekao ih je ultimatum da o kolektivnom ugovoru mogu razgovarati tek nakon prekida štrajka.

Na takav nacin razgovora ne možemo pristati, pa smo upravi predložili "srednje rješenje", odnosno potpisivanje produljene primjene nekih pravila iz kolektivnog ugovora, rekao je na konferenciji za novinare glavni povjerenik Podružnice Sindikata novinara Hrvatske Vecernji list Anton Filic dodavši kako im je na to odgovoreno "da je to otprilike i stav vlasnika".

Tražili smo od uprave da i oni preuzmu odgovornost te utjecu na odluke vlasnika, pa se nadamo pozitivnom raspletu i razgovoru koji nece biti nicim uvjetovan, uvjeren je Filic.

Vodstvo štrajkaškog odbora upozorilo je i na, kako su rekli, nefunkcioniranje pravne države. Inspekcija je, kako je receno, u Vecernji list došla tek desetog dana štrajka. Iako je još nejasno kakav ce biti njezin "pravorijek", Filic je mišljenja da bi morali priznati Zakon o radu te tražiti od onih koji ovih dana rade kao štrajkolomci i pišu za Vecernji list da imaju ugovore o radu ili, ako su vec samostalni novinari, budu u svojim kucama.

Nemamo ništa protiv honoraraca te tražimo da im se daju ugovori o radu, jer je njihov angažman zapravo prikriveni radni odnos, porucilo je vodstvo štrajkaškog odbora zamjerivši im ipak nesolidarnost sa štrajkašima. Predsjednica ogranka Hrvatskog novinarskog društva Vecernji list Božena Matijevic upozorila je kako u redakciji na mjestima novinara u štrajku sjede studenti Fakulteta politickih znanosti.

To je, kako je rekla, štrajkaškom odboru objašnjeno cinjenicom da od 2007. Vecernji list i Fakultet politickih znanosti imaju potpisan ugovor o dolasku studenata na dvotjednu praksu. Matijevic medutim zamjera što njihove buduce kolege provode na praksi upravo ova dva tjedna koja su vecernjakovci u štrajku. Stoga je uputila i poziv celništvu tog fakulteta da razmisle i sa slanjem studenata na praksu pricekaju neka "druga dva tjedna".

Upozorila je, medu ostalim i na to da je od 1. travnja otkazana suradnja za šest dugogodišnjih honoraraca Vecernjeg lista, medu kojima je i vecernjakova dopisnica iz Varaždina Danica Plantak, koja je u Vecernjaku radila 16 godina. Plantak je, kako je, rekla Matijevic, posljednjih godina radila za milostinju od 1.500 do 2.300 kuna.

Štrajkaški je odbor o svemu što se u Vecernjem listu dogada izvijestio i predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa, a najavili su uskoro i svenovinarski prosvjed, na kojem bi se, kako je receno, trebalo upozoriti ne samo na probleme u Vecernjem listu, vec i na probleme u novinarskoj profesiji.


Podijeli: Facebook Twiter