Vecernjakovci uputili pismo premijerki

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predstavnici zaposlenika te novinarskog sindikata i društva u Vecernjem listu uputili su danas otvoreno pismo predsjednici Vlade Jadranki Kosor u kojemu izvještavaju da od sutra stupaju u štrajk zbog ukidanja kolektivnog ugovora, cime su im umanjena stecena prava, te premijerku pozivaju na odlucnost u borbi protiv korupcije.

"Više puta ste, gospodo predsjednice Vlade, isticali da u borbi protiv korupcije i u uvodenju zakonitosti nema nedodirljivih. Željeli bismo da ta vaša odlucnost ne prestaje na pragu medijskih izdavaca kojima se treba dati do znanja da moraju zapošljavati ljude ciji rad godinama koriste. Krajnji je trenutak da pravna država ude i u medije", stoji u pismu.

Vecernjakovci upozoravaju da su gurnuti u štrajk jer su im smanjene place, a da poslodavac sada ukida i kolektivni ugovor, unatoc tomu što su, u skladu sa situacijom u državi i na medijskom tržištu, vec pristali na korekciju nekih prava, poput smanjenja božicnice, regresa, naknade za bolovanje, jubilarnih nagrada.

"Takva situacija ruši ugled i imidž Vecernjeg lista i jako šteti poziciji naših novina, a štetila bi još više kada zaposlenici (ne zaboravimo da se ovdje radi o novinarima) ne bi digli svoj glas protiv toga. I zato cemo mi u srijedu, 23. ožujka, stupiti u štrajk. Mi smo zapravo gurnuti u štrajk jer bismo zakazali i kao novinari i kao sindikat ako to ne bismo ucinili", navode u pismu.

Premijerku upozoravaju i da bi stanje u njihovom listu bilo puno jednostavnije da Vecernji list nema, uz 102 stalno zaposlena, i cijelu vojsku od oko 120 honorarnih suradnika, tzv. RPO-ovaca, s kojima Uprava, isticu, kani slomiti štrajk, a koji nisu samostalni novinari, nemaju ugovore o radu i kojima poslodavac može otkazati kad god to poželi, zbog cega oni žive u velikom strahu.

Radi se, uvjeravaju Vecernjakovi novinari i sindikalci, o prikrivenom radnom odnosu, o radu na crno, koji nije dopušten u drugim djelatnostima, pa zašto bi u novinarstvu.

Slicna je situacija, upozoravaju, i u drugim medijskim kucama, siva ekonomija kao da je u našoj branši dobila svojevrsni legitimitet, jer je godinama prije Vašeg premijerskog mandata politicka elita, bez obzira je li bila u vlasti ili u oporbi, zatvarala oci pred izigravanjem zakona u nadi da ce time kupiti ljepšu sliku o sebi.

"Medijski izdavaci i politika vec godinama trguju na racun novinara", isticu u pismu.

Upozoravaju da se sužavanje radnih prava neminovno održava i na medijske slobode te slabi poziciju svakog novinara i urednika spram zahtjeva javnosti i uloge medija u demokratskom društvu.

"Kao predsjednica Vlade i kao bivša novinarka i sami znate da nema demokratske države bez slobodnih medija te je ovakav nacin ugrožavanja radnih prava izravan udar na slobodu novinarstva", stoji u pismu premijerki Kosor.


Podijeli: Facebook Twiter