Vecernjakovci sutra kod veleposlanika Austrije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) pozvali su u ponedjeljak, petog dana štrajka novinara Vecernjeg lista, upravu tvrtke da obnovi pregovore o kolektivnom ugovoru, upozoravajuci još jednom na dvostruke standarde vlasnika Vecernjeg lista, austrijske Styrije, prema novinarima u Austriji i Hrvatskoj.

"Styria u Hrvatskoj ima 19 poduzeca, i samo jedno od njih, Vecernji list, ima kolektivni ugovor, koji se trenutno ne primjenjuje. U Austriji se to ne bi moglo dogoditi. Styria u Hrvatskoj želi srušiti uvjete rada, kako bi to potom prelila i u zemlju maticu. Hrvatski novinari to nece dopustiti", izjavila je predsjednica SNH Gabrijela Galic na konferenciji za novinare. Skup je održan pred zgradom Vecernjeg lista, jer uprava nije dopustila ulaz u zgradu.

Predsjednik HND-a Zdenko Duka pozvao je upravu da obnovi pregovore o kolektivnom ugovoru. "Obrana prava novinara i dostojanstva novinarske struke ostaju naša glavna zadaca", kazao je Duka, podsjecajuci kako upravo traju pregovori o granskome kolektivnom ugovoru.

Voda štrajkaša u Vecernjem listu Anton Filic podsjetio je da inspekcija rada još nije došla u Vecernji list, premda su je štrajkaši pozvali još prvog dana štrajka.

"Neka inspekacija odgovori: tko proizvodi Vecernji list? Ako novinari izvan Vecernjeg lista, to je kršenje Zakona o radu. Ako su iz Vecernjeg lista, rijec o radu na crno", tvrdi Filic.

Predsjednik Radnickog vijeca Vecernjeg lista Marinko Jurasic prozvao je uredništvo, koje se cijeloga štrajka nije oglasilo.

"Citatelji Vecernjeg lista iz svojih novina nisu uspjeli doznati razloge štrajka. Uredništvo nema pravo cenzurirati izvještaje", kazao je, prozivajuci Jutarnji list i portal Index jer iznimno škrto izvještavaju o štrajku. "Boje se posljedica, boje se novinarske solidarnosti koja se širi Hrvatskom", kazao je Jurasic.

Štrajkaši su zatražili prijem kod veleposlanika Austrije i u izaslanstvu EU u Hrvatskoj, a najavili su i mogucnost odlaska u Graz, u sjedište Styrije, kako bi zajedno s austrijskim kolegama javnost obavijestili o tome što u Hrvatskoj radi uprava Styrije.

Veleposlanik Austrije u Hrvatskoj Jan Kickert primit ce u utorak u 10 sati predstavnike štrajkaša u Vecernjem listu, potvrdeno je portalu Novog lista u austrijskome veleposlanstvu u Zagrebu.

Zanimljivo je da austrijsko veleposlanstvo sve do ponedjeljka nije kanilo primiti predstavnike štrajkaša. U veleposlanstvu su, naime, Novom listu prvo rekli da prijem ne dolazi u obzir, jer se veleposlanstvo "ne kani miješati u privatno-poslovne odnose u Hrvatskoj".


Podijeli: Facebook Twiter