Vecernjakovci krecu u štrajk

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Postupak mirenja u Vecernjem listu koji je proveden u utorak nije uspio te prema prethodnoj najavi podružnice Sindikata novinara Hrvatske zaposlenici toga dnevnog lista krecu u štrajk. Pocetak štrajka naknadno ce odrediti Skupština sindikata, a okvirno ce biti izmedu 10. i 17. ožujka.

- Idemo u štrajk jer su svi argumenti na našoj strani, pravda je na našoj strani, zakon je na našoj strani. Protiv nas je samo stanje pravne države u Hrvatskoj koje dopušta medijskim izdavacima da drže vojsku honoraraca, tzv. RPO-ovaca, s kojima, izmedu ostaloga, žele slomiti ili osujetiti štrajk. No, mi se nadamo da ce nadležne institucije shvatiti o cemu je rijec te da ce prisiliti poslodavce da tim novinarima ponude ugovor o radu jer se ocito radi o prikrivenom radnom odnosu, kazao je glavni sindikalni povjerenik Anton Filic.

Razlog stupanja u štrajk je odbijanje Uprave da potpiše kolektivni ugovor te najavljeno drasticno smanjivanje stecenih kolektivnih prava zaposlenika poput minulog rada, naknade za topli obrok, regresa, božicnice, uskladivanja place s troškovima života, jubilarne nagrade, izvanredne pomoci i ostalih materijalnih prava radnika.

Tijekom postupka mirenja sindikat je pokušao pregovarati na nacin da je predložio da se potpiše produljena primjena pravnih pravila iz kolektivnog ugovora na tri mjeseca, s tim da se izostave odredbe o božicnici, regresu i jubilarnim nagradama.

- Poslodavac nije pristao, on bi pregovarao o novom kolektivnom ugovoru, ali na nacin da u meduvremenu vrijedi pravilnik o radu koji bitno smanjuje naša prava, dodaje Filic.

Odluka o štrajku donesena je nakon što je prethodno provedena anketa kojoj je pristupilo 75 zaposlenika. Njih 64 ili 85 posto izjasnilo se za štrajk.

Komentirajuci nedavnu izjavu predsjednika Uprave Borisa Trupcevica, koji je kazao da je brojka od 64 zaposlenika manje od jedne trecine svih zaposlenih i honorarnih suradnika u Vecernjem listu, iz Sindikata porucuju da se radi o ocitom primjeru manipulacije brojkama.

- Gledajuci strogo zakonski, Trupcevic bi trebao znati da se tu radi o samostalcima, obrtnicima, slobodnim novinarima, koji svoje tekstove prodaju na tržištu onima koji im bolje plate. U praksi, to su novinari koji rade zajedno s nama, rade samo za Vecernji list, na sredstvima poslodavca, u prostoru poslodavca i za to svaki mjesec primaju tocno utvrdenu naknadu. I zato predlažemo Trupcevicu da prizna realnost i da, poštujuci Zakon o radu, honorarcima ponudi ugovor o radu. Odnosi se to barem na njih 98, tako da svi mi, sve tri trecine, možemo imati jednaka prava. Pa i pravo na štrajk, istaknuo je Filic.


Podijeli: Facebook Twiter