Vecernjakovce u štrajku docekali zaštitari

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zaposlenici Vecernjeg lista jutros su u 9 sati stupili u štrajk zbog odbijanja uprave da potpiše kolektivni ugovor te zbog smanjenja njihovih stecenih materijalnih prava, a štrajkaši su nezadovoljni i jer su ih na ulazu u Vecernji list u Zagrebu docekali zaštitari i kontrolne tocke, te što im je poslodavac zabranio štrajk na radnom mjestu.

"Ni u najgoroj nocnoj mori nismo ocekivali da ce poslodavac na naš legitiman štrajk reagirati zaštitarima i kontrolnim tockama", izjavio je Hini glavni povjerenik Sindikata novinara Hrvatske u Vecernjem listu Anton Filic, isticuci i da su zaposlenike na ulazu u Vecernji list ispitivali štrajkaju li ili ne.

SINDIKAT ZADOVOLJAN ODAZIVOM


Zadovoljan je, ipak, odazivom na štrajk u koji se, kazao je, ukljucila velika vecina stalno zaposlenih, a to što im Uprava ne dopušta štrajk na radnom mjestu smatra kršenjem Zakona o radu, zbog cega je najavio da ce štrajkaši pozvati inspekciju rada i policiju te podnošenje tužbe protiv poslodavca.

"To što smo u štrajku ne znaci da smo prestali biti zaposlenici Vecernjeg lista. Uprava nema pravo nadzirati rad sindikata", naglasio je Filic, prozivajuci upravu da nezakonito onemogucuje rad štrajkaškom odboru.

"Nije bilo nikakvih razloga za ovakvo tretiranje štrajka", dodao je, izvijestivši da je uprava za štrajkaše odredila posebnu prostoriju u kojoj se mogu okupljati, a gdje ce se svakoga dana, odnosno dokle god bude trajao štrajk, održavati i štrajkaški plenum.

Filic je naglasio da ce štrajk trajati do ispunjenja zahtjeva, odnosno dok Uprava ne potpiše novi kolektivni ugovor ili produlji primjenu važeceg te ne odustane od drasticnog smanjenja prava zaposlenika.Izvijestio je i da se štrajku prikljucilo nekoliko honorarnih suradnika, tzv. RPO-ovaca, za koje štrajkaši tvrde da ih Uprava, buduci da nemaju uredeni radni status te mogu svakoga casa dobiti otkaz, koristi kao štrajkolomce.

CIVILIZACIJSKA REGRESIJA


Zaposlenici Vecernjeg lista u štrajk su stupili jer smatraju da je ukidanje kolektivnog ugovora svojevrsna civilizacijska regresija te da se vlasnik tog dnevnog lista austrijska Styria takvo što ne bi usudila napraviti u Austriji. Ukidanjem prava iz kolektivnog ugovora, upozoravaju, šalje se loša poruka hrvatskoj javnosti i citateljima koji se mogu zapitati kako ce se novinari boriti za prava malog covjeka ako se nisu uspjeli izboriti niti za svoja.

Uprava Vecernjeg lista
, pak, smatra da štrajk, iako legitiman, nema pravog opravdanja jer je sindikatu, kažu, ponudeno da zadrži veliki dio materijalnih prava iz dosadašnjeg kolektivnog ugovora bez obzira na poslovne gubitke s kojima se Vecernji list trenutno suocava.

Uprava odbacuje tvrdnje sindikata da je ukinula kolektivni ugovor i drasticno smanjila stecena prava te tvrdi da je spremna potpisati ugovor.

Direktor Styrije za Hrvatsku Boris Trupcevic izjavio je danas da ce Vecernji list, unatoc štrajku njegovih zaposlenika, izaci iz tiska. "Vecernji ce izaci najnormalnije i bit ce jednako kvalitetan kao i svaki dan", ustvrdio je.

Na pitanje je li tocno da su zaposlenike na ulazu u zgradu Vecernjeg lista docekali zaštitari ispitujuci ih sudjeluju li u štrajku, odgovorio je samo da i uprava i sindikat žele da štrajk protekne u miru.

"Mi smo naprosto morali osigurati da se vodi evidencija tko sudjeluje u štrajku, a tko radi. Osigurali smo štrajkaškom odboru i svima koji sudjeluju u štrajku prostoriju u kojoj mogu boraviti, a svima onima koji žele raditi da to mogu u normalnom okruženju i neometani. Štrajkaši su u prostoriji poslodavca i ne vidim u tome ništa sporno", rekao je Trupcevic.

Potvrdio je da je na poziv sindikata pred zgradu Vecernjeg lista došla i policija, ali je otišla jer nije bilo potrebe za njezinim postupanjem.

Savez samostalnih sindikata Hrvatske
(SSSH) podržava štrajk novinara Vecernjeg lista i solidarizira se s njima u sindikalnoj borbi da se zaposlenima ne smanjuju ranije stecena prava kolektivnim pregovaranjem i ugovorom, priopceno je danas iz SSSH-a.

SSSH osuduje postupak poslodavca koji na posebnome punktu kontrolira dolazak novinara i traži njihovo izjašnjavanje o štrajku, ne dopuštajuci im pristup radnome mjestu.To je još jedan dokaz kako se strani poslodavac ponaša u Hrvatskoj prema našim radnicima. U maticnoj zemlji zacijelo bi se drukcije odnosio prema opravdanom i zakonitom štrajku svojih zaposlenih radnika, kaže se u priopcenju.

Zakonsko je pravo sindikata pozvati na štrajk i provesti ga sa svrhom zaštite gospodarskih i socijalnih interesa svojih clanova, što clanovi Sindikata novinara u Vecernjem listu i cine sukladno zakonskim odredbama, ocjenjuje SSSH.

Takoder je nedopustivo da se poslodavac miješa u poslove sindikata, ometa mu rad, a najmanje da Uprava nastoji kontrolirati rad sindikata.SSSH porucuje clanstvu da ne kupuju Vecernjak dok traje štrajk te podupire poziv Sindikata novinara Hrvatske da se u petak, 25. ožujka, u ostalim medijskim kucama organizira jednodnevni štrajk solidarnosti.

NENORMALNO JE U HRVATSKOJ NORMALNO

Sindikat graficke i nakladnicke djelatnosti Hrvatske dao je podršku novinarima Vecernjeg lista u industrijskim akcijama kojima se nastoje izboriti za svoje temeljno radno pravo - kolektivni ugovor. "Pokušaji poslodavca da onemoguci legalno pravo radnika na industrijsku akciju nedopušteni su i ne smiju proci nekažnjeno, tim više što takvo ponašanje ne bi bilo tolerirano u maticnoj zemlji vlasnika društva", navodi se u priopcenju koje je potpisao predsjednik tog sindikata Stjepan Kolaric.

"Ukidanjem prava iz ugovora, osim što utjece na standard novinara, šalje se i poruka javnosti - kako ce se novinari boriti za prava obicnog covjeka ako nisu u stanju izboriti se za svoj kolektivni ugovor?", navode i dodaju da ce se nesiguran materijalni i radno-pravni status novinara neminovno odraziti i na medijske slobode u Hrvatskoj.

"U Hrvatskoj je normalno ono što je drugdje nenormalno. Mi od poslodavaca, a slijedom toga, i od vlasnika Vecernjeg lista, tražimo samo to da stanje u Hrvatskoj po tom pitanju uredi prema modelu uredenih i civiliziranih zemalja. I ništa više", porucuju iz Sindikata graficara i dodaju da ce njihova puna podrška novinarima u sljedecem koraku biti u industrijskim akcijama ukljucivši i štrajk.

Matica hrvatskih sindikata priopcila je danas da podupire opravdani štrajk za kolektivni ugovor novinara Vecernjeg lista i osuduje nezakonite postupke ometanja štrajka od strane Uprave Vecernjeg lista. U toj sindikalnoj središnjici smatraju da je Uprava zabranom dolaska zaposlenicima u štrajku na radna mjesta pretvorila štrajk u "lock-out" (iskljucenje s rada), što je suprotno odredbama Zakona o radu pa je potrebno hitno podnijeti tužbu županijskom sudu za zabranu "lock-outa" i istovremeno zbog ometanja štrajka.

"Ovaj je štrajk od najvece važnosti za Republiku Hrvatsku. Novinari se moraju uspjeti izboriti za svoja materijalna, radna prava, pravo na štrajk i pravo na profesionalnu savjest", zakljucuje Matica.

ŠTRAJKOVI SOLIDARNOSTI


Štrajk radnika Vecernjeg lista podržat ce clanovi podružnice Sindikata novinara Hrvatske Jutarnjeg lista, sindikata Novog lista, Vjesnika i Slobodne Dalmacije i to tako što ce organizirati jednosatni štrajk solidarnosti te im se u što vecem broju pridružiti u prosvjednoj povorci u petak u 11 sati.

Clanovu podružnice sindikata Glasa Istre u petak ce se jednodnevnim štrajkom solidarizirati s kolegama iz Vecernjeg lista.


Podijeli: Facebook Twiter