Veceras vatromet i dva filma u Areni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Festival igranog filma u Puli, koji se ove godine održava 58. put, otvara se veceras svecanošcu u Areni ciji je pocetak najavljen za 21.30 sati. Na otvaranju se ocekuje i dolazak predsjednika Republike Ive Josipovica, pa ce zbog potreba protokola ulazi u Arenu biti otvoreni vec u 20 sati. Puljanima se stoga savjetuje da u Arenu dodu cim prije da bi se izbjegle nepotrebne neugodnosti i gužve.

Publiku ce pred Arenom vec tradicionalno docekati Puhacki orkestar grada Pule, koji ce izvoditi glazbu iz najpoznatijih filmskih klasika. Svecanost otvaranja trajat ce 45 minuta, a bit ce prikazana na prvom programu HTV-a. Vatromet je na programu u 22.15 sati ako se zbog izravnog prijenosa ne bude kasnilo.

Svecanost ce voditi glumci Leonora Surian i Damir Markovina, a pored brojnih filmskih isjecaka moci ce se vidjeti i tri iznimno atraktivne glazbeno-scenske tocke.

Prvak Berlinskog državnog baleta Leonard Jakovina i solisti Baleta HNK-a u Zagrebu Daniil Yastrebov, Eugen Dobrescu, George Baldovin, Roger Neves i Edgar Castillo izvest ce plesnu tocku nadahnutu glasovitim filmom "Metropolis" u koreografiji Staše Zurovca, a gudacki kvartet Porin izvest ce hrvatsku himnu i tri kratke filmske teme Bernarda Herrmanna u povodu stogodišnjice rodenja ovog istinskog velikana filmske glazbe.

Na samom kraju svecanosti nastupit ce i Gabi Novak pjesmom iznenadenja kojom ce najaviti svoj koncert filmskih songova koji se održava sutra u Circolu.

Nakon vatrometa slijedi projekcija prvog filma iz nacionalnog programa, a to je drama "Lea i Darija" redatelja Branka Ivande u kojoj su glavne uloge ostvarile Klara Naka, Tamy Zajec i Zrinka Cvitešic. Film iz Medunarodnog programa bit ce projiciran u ponoc, kada ce ljubitelji stranih filmova moci pogledati ljubavnu dramu "Prošle noci" redateljice Massy Tadjedin u kojoj glume Keira Knightley, Sam Worthington i Eva Mendes.

No prva prava festivalska vecer nece se odvijati samo u Areni pa ce tako nakon vatrometa mališani na Portarati moci pogledati "Male leteci medvjedice". Oni koje zanimaju dokumentarci ekološke tematike mogu se uputiti u Rojc, gdje ce s pocetkom u 21 sat moci pogledati filmove u programu Solarnog kina. Ljubitelji klasike takoder nece ostati na suhome jer ce na pulskom Forumu s pocetkom u 22.15 sati Simfonijski orkestar mladih iz Strasbourga održati koncert filmske glazbe.

Ulaznice za filmske projekcije u Areni koštaju 15 kuna, osim za projekcije holivudskih hitova 19. i 23. srpnja, kada koštaju 30 kuna. Komplet ulaznica za sve veceri u Areni prodaje se po 120 kuna. Djeca do pet godina starosti imaju slobodan ulaz za sve filmske veceri u Areni. Ulaznica je ujedno i glasacki listic za nagradu publike Zlatna vrata Pule.

Ulaznice je moguce kupiti na info-punktu festivala na Giardinima od 9 do 13 i od 18 do 22 sata, a ispred Arene od 18 do 23 sata. Propusnice Prijatelj Festivala koštaju deset kuna i mogu ih kupiti srednjoškolci, studenti i umirovljenici uz predocenje svjedodžbe, iksice, odnosno isjecka mirovine.

Osobe s invaliditetom i njihova pratnja uz predocenje valjane isprave ostvaruju pravo na besplatnu propusnicu. Propusnice ne vrijede 19. i 23. srpnja, kada su na programu premijere filmskih hitova, a mogu se preuzeti iskljucivo na info-punktu festivala na Giardinima.

U Arenu i ove godine nije dozvoljeno unijeti oštre predmete, staklene boce i alkoholna pica. (B. VINCEK)


Danas na programu prije Arene


Program festivala danas se nastavlja projekcijom filma u kinu Valli u sklopu Medunarodnog programa u 15 sati, kada ce publika moci pogledati reprizu filma "Montevideo, Bog te video" redatelja Dragana Bjelogrlica. Medunarodni program u 17.35 sati, takoder u kinu, donosi kriminalisticki film "Šišanje" redatelja Stevana Filipovica. U 19.30 sati na programu je serija kratkometražnih filmova, dok ce u 22.30 sati biti prikazan "Circus Fantasticus" Janeza Burgera.


Podijeli: Facebook Twiter