Veceras u Varšavi Elf i azzurri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svaka prica o vecerašnjem polufinalu Eura svodi se na tradiciju, s tim da svaka strana forsira verziju koja joj bolje odgovara. Tako se Talijani oslanjaju na cinjenicu da ih Njemacka nikad nije pobijedila u sedam medusobnih utakmica na velikim natjecanjima.

Uz taj statisticki podatak rado spominju i remi bez golova u grupnoj fazi natjecanja na Svjetskom prvenstvu 1962. godine, kad je sve pokušaje Elfa skidao Lorenzo Buffon, daljnji rodak aktualnog vratara azzurra Gianluigija. Povrh toga, i Lorenzo je tada, baš kao i Gigi danas, bio kapetan reprezentacije.

- To je daleka prošlost. Nekad bilo... Ne zanimaju nas povijesni rezultati s Talijanima, naš cilj je osvajanje Eura za Njemacku. Mocni smo, imamo jako puno samopouzdanja, a ostale reprezentacije nas izuzetno respektiraju. Baš zato vjerujem da možemo otici do kraja - porucuje Mesut Özil svojim sunarodnjacima koji, pak, barataju vlastitim statistickim podacima.

Isti, naravno, idu na njihov mlin, a krecu od 10. svibnja 2010. godine. Tada je, naime, Elf nadvisio Urugvaj u borbi za trece mjesto na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi, zapocevši niz od petnaest uzastopnih pobjeda u natjecateljskim utakmicama. Dodatni razlog za pumpanje optimizma je i podatak da je Njemacka doživjela samo jedan poraz u sedam nastupa u polufinalu Eura.

Umjereni optimizam buja na obje strane, no tu postoji i jedna velika razlika. Nijemci vec dugo vremena znaju da je elf sposoban za najvece domete, a Talijani do prije cetiri dana nisu vjerovali da azzurri mogu napraviti nešto znacajno u Poljskoj i Ukrajini.

- Rijetki su vjerovali da cemo doci do polufinala. No, mi znamo da možemo još i više. Svi igraci ove reprezentacije su tijesno povezani i spremni na borbu, trcanje i igranje do samoga kraja. Nece biti lako, ali mi imamo veliko srce i nikad se necemo predati - tvrdi Claudio Marchisio, kojeg neki u domovini vide kao jednog od glavnih aktera polufinala

.- Moramo stvoriti pritisak na talijanske kreativce. Ni slucajno im ne smijemo dati prostor koji im je potreban za kvalitetno proigravanje napadaca. Iskreno, prije Eura nisam mislio da ce Talijani proci grupu, ali sad mi je jasno da su jaki kao i mi. Mislim da su nadigrali Španjolsku u prvoj utakmici, a sad su sve bolji i bolji - kaže Mats Hummels koji ce s Holgerom Badstuberom predstavljati zadnju liniju obrane ispred vratara Manuela Neuera.

Mnogi nogometni strucnjaci smatraju da bi važan cimbenik mogla predstavljati glad za trofejima. Samim time, daju prednost sjajnoj njemackoj generaciji koja svoju neospornu nadarenost još uvijek nije potvrdila penjanjem na tron. No, tu postoji i drugi kut gledanja.

- Onaj tko zna kako je biti prvi na ovakvom natjecanju, uvijek želi sve to ponoviti zbog suigraca koji nisu upoznali taj osjecaj. Sigurno necu skakati od srece zbog plasmana u polufinale. To cu raditi samo kad nešto osvojimo - tumaci Gigi Buffon.

Njegov kolega iz suprotnog kaznenog prostora takoder je osjetio da svjetski prvaci iz 2006. misle ozbiljno.

- Talijani su konacno pronašli pobjednicki duh koji ih je tada krasio. Cim sam vidio kako igraju u cetvrtfinalu s Englezima, znao sam s kim cemo se boriti za mjesto u finalu. No, vjerujem u našu kvalitetu i moc - zakljucuje Neuer.

Što se igraca tice, Bastian Schweinsteiger je sanirao ozljedu i trebao bi biti spreman za utakmicu, a na drugoj su strani u istom statusu Giorgio Chiellini, Daniele De Rossi i Ignazio Abate. Zbog žutih kartona polufinale ce propustiti samo Christian Maggio. (Davor PETROVIC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter