Večeras u solarnom kinu dokumentarac "Nasamareni ste"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rijetko me tko od filmskih aktera toliko iznervirao koliko je to uspjelo bahatom američkom tajkunu Donaldu Trumpu i njegovim napirlitanim poslovnim slugama u potresnom 90-minutnom dokumentarnom filmu Anthonyja Baxtera "Nasamareni ste" (u originalu "You've been Trumped"), koji se večeras besplatno prikazuje u solarnom kinu na košarkaškom igralištu Rojca.

Dva su to nespojiva, a ipak bolno prožeta svijeta - svijet poštenja, dobra, skromnosti, solidarnosti običnih "malih ljudi" i mračan svijet moći i ogromnog novca koji sramotno postrojava škotsku vladu i policiju te na divnim pješčanim obalama Škotske - na silu, pod svaku cijenu, unatoč protivljenju lokalne zajednice i znanstveno-ekološkim argumentima - gradi najveće golf igralište na svijetu.

U ovoj suvremenoj borbi Davida i Golijata, stanovnici mirnog mjesta na sjeveroistoku Škotske nisu ni sanjali što im se sprema kad je početkom 2006. američki građevinski poduzetnik i poznati celebrity tajkun Donald Trump najavio izgradnju jednog od najvećih golf resorta na svijetu upravo u njihovom susjedstvu.

Ono što je slijedilo, a traje i dan-danas, bespoštedna je borba Trumpa i lokalnog stanovništva oko jednog od posljednjih dijelova netaknute prirode u Velikoj Britaniji. Područje Abeerdenshirea znanstvenici su opisali kao svojevrsnu "škotsku Amazonu", no to nije spriječilo Donalda da upravo na tom području, u zemlji koja već vrvi golf igralištima, najavi izgradnju još dva ogromna igrališta, zajedno s hotelom od 450 soba i naseljem od 1.500 luksuznih kuća.

Nedodirljivi Trump bez ikakvih skrupula pred kamerama ismijava poštene lokalne stanovnike, nazivajući njihove skromne domove "svinjcem" i sirotinjskim slamom nedostojnim pogleda bogataša koji bi na predivnim pješčanim škotskim obalama uživali u igranju golfa i neometanom pogledu na ocean.

U filmu je korištena dirljiva, a moćna škotska glazba, dok se u efektnoj i jasnoj paralelnoj naraciji scene nasilnih istupa investitora izmjenjuju s 50 godina starim arhivskim filmskim snimkama rada nekadašnjih škotskih stočara ili ribara, kao i scenama iz aktualnog života drage bake koja o svojim kokošima ili divljima jelenima u okolici brine kao o ljudima.

Filmski je dragulj lokalni ribar Michael, hrabar, pošten i jednostavan Škot, koji ne popušta pred silnim i brutalnim pritiscima Donalda Trumpa, postajući simbol otpora u ovoj mučnoj priči koja sve do danas traje.

Film ima hrvatske titlove, a njegovo gledanje na solarni pogon organizira udruga Zelena Istra u suradnji s organizacijom Solar World Cinema i Pula Film Festivalom, koji je ovaj film uvrstio u službeni program filmskog festivala. Film je dosad oduševio publiku širom svijeta; pobjednik je festivala u Sedoni, Sheffieldu, Edinburghu, Denveru, San Franciscu… (Zoran ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter