Večeras u pulskom kazalištu "La Cecchina"

Iz opere La Cecchina
Iz opere La Cecchina

Na konferenciji za novinare u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula predstavljena je opera "La Cecchina" Niccoloa Piccinnija koja će u suradnji sa Sveučilištem Jurja Dobrile u Puli - Odjelom za glazbu biti svečano izvedena večeras s početkom u 19 sati u pulskoj kazališnoj kući.

Kako je rekla mr. art Sofija Cingula iz Odjela za glazbu, ovu komičnu operu u tri čina upriličit će studenti iz Akademije za glasbo u Ljubljani u koprodukciji s Cankarjevim domom, SNG Operom i baletom Ljubljana i Slovenskim komornim glasbenim gledališčem.

- Glazba je djelo Niccoloa Piccinnija, a libreto je napisao Carlo Goldoni. Dirigent je Simon Dvoršak, režiju potpisuje Yulia Roschina, a dramaturginja je Staša Bračič. Cecchinu tumači Dunja Tinauer, Markiz Conchiglia je Klemen Torkar, Markiza Lucinda Štefica Stipančević, Vitez Armidoro je Zala Hodnik, Sandrina je Tina Debevec, Paoluccia je Inez Osina, Mengotto je Domen Križaj, a Tagliaferro Klemen Adamlje.

Posebno nam je drago da će se u Puli napokon dogoditi opera, a naglasimo da je to hrvatska, pa i slovenska praizvedba. Ova opera ranije ni u drugim postavama nije izvedena u nas. Piccinni je bio poznat autor, i dosta izvođen, ali u zadnje vrijeme ta se opera slabo izvodi u Italiji, kazala je Cingula ističući da su vrsni glazbeni pedagozi mentori ovim studentima.

O važnosti ove opere govorili su i mr. art Baskhim A. Shehu, pročelnik Odjela za glazbu te Franko Božac, voditelj koncertne djelatnosti Odjela za glazbu. (V. BEGIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter