Veceras u Puli povijesna 3D projekcija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Veceras u 21.30 ce se u Areni prvi puta prikazati 3D film, i to prvi hrvatski 3D film "Slucajni prolaznik" Joze Patljaka, najavljuje festivalska služba za odnose s javnošcu.

Zapravo, istu vecer ce se prikazati cak 2 filma u 3D tehnici, osim Slucajnog prolaznika prikazat ce se i Cudesni Spider-Man Mark Webba u sklopu programa PoPularne Pulice.

Jedan od najsuvremenijih projektora današnjice, uparen sa specijalnim objektivima i uredajima koji omogucuju prikazivanje 3D tehnologije, u Areni ce docarati sliku u 3D tehnologiji. Zajedno s doradenim neovisnim sustavom ozvucenja i specijalnog srebrnog ekrana, ove projekcije mogu biti zabilježene u analima hrvatske kinematografije, a i šire. Naime, u svijetu, po našim saznanjima, ne postoji otvoreni prostor za 3D kino projekcije gdje je projekcijska udaljenost veca od 70 metara, navodi Ana Šimunovic iz odnosa s javnošcu PFF-a.

Nadalje, pravilo je da se u jednom prostoru prikazuje iskljucivo jedna od tehnologija, ili 2D ili 3D. Festival je prihvatio izazov te je sinoc u noci, nakon završenog redovnog programa u Areni, postavljeno specijalno platno za 3D. U 01:54 u noci zapocelo je podizanje platna, u 02:50 platno je bilo spremno za 3D kalibriranje, a netom prije svitanja u 04:48 puštena je prva 3D slika. Promijenjen je kompletan sustav, zajedno sa ekranom, koji ce se po završetku vecerašnjih projekcije demontirati i omoguciti nastavak festivala i prikazivanje u 2D tehnologiji.

Povijesna 3D projekcija prvog hrvatskog 3D filma održat ce se zahvaljujuci sustavu REALD3XL, koji je gratis ustupio CINESTAR, najveci kino prikazivac u Hrvatskoj. Sponzor koji nam omogucava ovu prekretnicu u hrvatskom filmu je i LABORATORIJ MULTIMEDIJSKIH TEHNOLOGIJA u suradnji s BARCO-m, dodaje Šimunovic.

Broj mogucih gledatelja ostaje isti, te ce 6 000 ljudi moci veceras uživati u carima 3D efekta na otvorenom. PFF moli gledatelje da nakon završetka vecerašnjih projekcija pri izlazu vrate naocale za gledanje 3D projekcija u kutije. (GI)


Podijeli: Facebook Twiter