Večeras u Novigradu Festival uličnih čarobnjaka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Večeras u 18 i 30 u Novigradu započinje Festival uličnih čarobnjaka pod nazivom Čarobni NoviGrad. Festival profesionalnih umjetnika i skupina djeluje izvan institucionaliziranih cirkusa, te se usredotočuje na ulično izvođenje.

-Ovo će kuturno-umjetničko događanje prikazati suvremene pristupe uličnom kazalištu, oslanjajući se na svjetski trend koji slijedi kombiniranje glazbe, plesa i žongliranja sa zahtjevnim cirkuskim vještinama, kao što su hodanje po žici i konopu, rad s trapezom i svilom, akrobacije i slično, rekla je Irena Boljunčić Gracin iz pulske udruge Čarobnjakov šešir, te je nadodala da će na dva dana Novigrad postati gradom čarolije. Tako će parkovi, trgovi i šetnice postati mjesta u kojima se jednim korakom može zaroniti u čarobni svijet mašte uz pomoć pomno osmišljenih scenografija. Posjetitelji će tom prilikom moći kušati i magične delicije lokalnih-autohtonih proizvođača.

Boljunčić Gracin je istaknula kako će ove godine na Festivalu nastupiti 10 grupa, domaćih i stranih, a pored hrvatskih predstavnika dolaze i gosti iz Danske, Njemačke, Mađarske i Srbije. Iz bogatog programa je izdvojila predstavu koja je prije desetak godina gostovala na FUČ-u u Puli i osvojila publiku, a koju izvodi Mr. Toons iz Danske sa svojim čuvenim velikim zelenim balonom i monociklom visine 3 metra. Tokom festivala će mališani moći isprobati hodanje po žici, visjeti na trapezu, penjati se po svili i žonglirati. Biti će tu i hodača na štulama, klaunova, neobičnih likova, lutkarskih predstava, dok će nedjeljni program završiti veliki Cirkobalkana kabareom na Velikom trgu.

-Sretna sam i zadovoljna što četvrtu godinu zaredom imamo prigodu u Novigradu, u suradnji s udrugom Čarobnjakov šešir, organizirati ovu manifestaciju koja nailazi na izuzetno dobar odjek kod publike, istaknula je Vesna Ferenac, direktorica TZG Novigrada.

- Raduje nas činjenica da je naš grad sada već stalnim domaćinom jednoj tako sadržajnoj i nesvakidašnjoj manifestaciji, koja nas približava mnogim velikim svjetskim gradovima u kojima su ulični umjetnici i zabavljači uobičajena pojava. Osobito nas raduje što je ova manifestacija osim našim ljetnim gostima, turistima, namijenjena i našim sugrađanima, i to onima najrazličitije dobi, kaže Alen Luk, pročelnik Upravnog odjela za poslove ureda gradonačelnika, opće poslove i društvene djelatnosti Grada Novigrada.

Program započinje danas i sutra u 18 i 30 u Parku novigradske biskupije, koji će se pretvoriti u Dječji čarobni park i u kojem će se održavati radionice cirkuskih vještina za djecu. (Tea GRGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter