Večeras retrospektiva Ivana Ladislava Galete

Ivan Ladislav Galeta (Arhiva)
Ivan Ladislav Galeta (Arhiva)

Retrospektiva Ivana Ladislava Galete, nedavno preminulog multimedijalnog umjetnika, pedagoga i filmskog redatelja, uz uvodnu riječ Mladena Lučića iz Muzeja suvremene umjetnosti Istre, održat će se večeras u 20 sati u prostorijama Kluba Pulske filmske tvornice.

Iako je vodio Multimedijalni centar (MM) Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu, bio povremeni gost predavač na nekoliko europskih sveučilišta; osnivač i urednik programa "artKINO" Filmoteke 16 te dva desetljeća bio redoviti profesor na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, Galeta je najpoznatiji po eksperimentalnim filmovima, instalacijama, fotoinstalacijama i zvukovnim projektima, a glavna tema njegovih djela je začudna percepcija te na njoj temeljena transcendentna duhovnost.

Večeras će se u Klubu Pulske filmske moći pogledati sedam njegovih filmskih radova, i to poznati dvominutni videorad o istraživanju percepcije "TV Ping pong" s konca 70-ih, 12-minutni film "Dva vremena u jednom prostoru" (1976.-1984.), 12-minutni "PiRaMidas" iz 1984., desetominutni film "Sfaira", posvećen "2001: Odiseji u svemiru".

Prikazat će se i devetominutni "Water Pulu", kompleksno djelo o vaterpolo utakmici između Koreje i Francuske s više slojeva iščitavanja, koje po mnogima ostaje vrhuncem autorove filmske mistike. Na programu je i šestominutni "Wal(l)zen" iz 1989., u kojem autor dekonstruira izvedbu Chopinova klavirskog valcera (op. 64, br. 2) te polusatni film "Endart No 1" iz 2000. godine, koji se sastoji se od šest prizora snimljenih u vrtu. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter