Veceras "Refleksije vremena" u Svetim srcima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izložba "Refleksije vremena 1945. - 1955." otvara se danas (utorak) u 20 sati u Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca u Puli. Rijec je o izložbi iz zagrebacke galerije Klovicevi dvori, koju je dosad vidjelo više od 13.000 posjetitelja. Izložba je rezultat desetogodišnjeg strucnog i znanstvenog istraživackog rada kustosice Jasmine Bavoljak, a projekt prikazuje desetljece izmedu 1945. do 1955. godine, obilježeno završetkom Drugoga svjetskog rata, zanosom i poslijeratnom obnovom, formiranjem socijalizma po uzoru na SSSR (do 1948.) i raskidom s tim uzorom te nastankom kulta licnosti Josipa Broza Tita.

Postav ukljucuje više od 300 eksponata – slika, grafika, skulptura, plakata, fotografija, dokumenata, knjiga, casopisa, predmeta iz svakodnevnog života, koji su posudeni iz razlicitih institucija širom Hrvatske te privatnih kolekcija. Znacajan dio materijala bit ce za ovu prigodu izvaden iz depoa Povijesnog i pomorskog muzeja Istre u Puli, a po prvi put ce se izložiti i Titovi osobni predmeti, poput pribora za brijanje, putnog seta za pice, šešira, cigara, kao i luksuzni predmeti poklonjeni Titu, koji su za tu priliku posudeni iz rezidencijalnog kompleksa na Brijunima.

Na izložbi ce se, osim tradicionalnih muzejskih izložaka, moci vidjeti i gotovo zaboravljeni filmski pregledi iz razdoblja 1945. - 1955. te cuti isjecci iz govora politicara toga vremena. U sklopu izložbe bit ce organizirana predavanja i projekcije filmova, u suradnji sa Sveucilištem u Puli te Centrom za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma.

Izložba je realizirana u suradnji s Arheološkim muzejom Istre te Hrvatskim restauratorskim zavodom, Hrvatskim državnim arhivom, Hrvatskom radiotelevizijom i Jadran filmom, a sponzor izložbe je  Grad Pula. (B. CUSTIC JURAGA)


Podijeli: Facebook Twiter