Večeras počinje Jazz & Blues Festival u Lapidariju

Furio Radin (M. MIJOŠEK)
Furio Radin (M. MIJOŠEK)

Večeras u porečkom Lapidariju počinje 22. izdanje Jazz & Blues Festivala. Ciklus ovih ljetnih koncerata otvorit će poznati glazbeni virtuozi Damir Kukuruzović i Paulus Schäfer. Nakon koncerta slijedi DJ Lindarski, odnosno Albert Jedrejčić. Nastup počinje u 21 sat, a ulaz je besplatan.

Na programu su tri koncerta u srpnju i četiri krajem kolovoza i početkom rujna, a festival se u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta odvija u sklopu Poreč Open Air Festivala.

Jazz će biti na repertoaru srijedom i petkom. Prvi nastupa Damir Kukuruzović Django Group koji je svojevrstan hommage glazbi Djanga Reinhardta i Stéphanea Grappellija, dvojca koji je obilježio europsku glazbu 20. stoljeća kroz kvintet Hot Club de France. Najpoznatiji promotor francuskog jazza na ovim prostorima, Kukuruzovićev bend, nastupao je na svim relevantnim festivalima u zemlji i široj regiji promovirajući tradiciju Djangove glazbe i jazza. Osim benda, Kukuruzović se je u rodnom Sisku prije 12 godina utemeljio Siscia jazz club te međunarodni festival jazza i bluesa Siscia open jazz & blues festival na obalama Kupe, koji su do sada posjetili mnogi svjetski jazz glazbenici.

Paulus Schäfer nizozemski je jazz glazbenik koji je svojim izvedbama na gitari stekao veliki međunarodni ugled na glazbenoj sceni. Pripada najvećim virtuozima današnjice i svakako se ubraja među najveće sljedbenike glazbe Djanga Reinhardta u svijetu. Godinama nastupa na najvećim jazz festivalima i najznačajnijim svjetskim pozornicama, a neke od njih upravo je podijelio s Damir Kukuruzović Django Groupom.

Tijekom ovog mjeseca najavljena su još dva koncerta - Marco Frattini Quartet u Lapu gostuje 19. srpnja, a posljednji petak u mjesecu Vid Jamnik International. Ulaz je uvijek besplatan. (T. K.)


Podijeli: Facebook Twiter