Večeras počinje festival svjetla

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Večerašnjim svečanim otvaranjem Festivala Visualia na Forumu u 20.30 sati započet će peta igra svijetla na više lokacija užeg centra Pule, koja će trajati do subote i spektakularnog zatvaranja u Areni. Ovogodišnje izdanje označeno je kao "Best Of" dosadašnjih održanih festivala. Organizatori festivala TZ Pula i Udruga Sonitus, uz podršku Arheološkog muzeja Istre i Udruge kineziologa te veliku pomoć Grada Pule, osigurali su više od 25 svjetlosnih čarolija na čak 11 lokacija užeg središta grada.

LED Drummersi predvodnici

Večeras nakon svečanog otvaranja u 20 sati, na zgradi kavane Forum bit će premijerno predstavljen novi video mapping Lunar, domaćih autora Saše Đuračića, Igora Vasiljeva i Marka Bolkovića, te umjetnika iznenađenja, a tema mappinga je put na Mjesec. Nakon toga program se nastavlja Lightourom, u kojem će brojne posjetitelje koji se očekuju provesti atraktivni LED Drummersi, "svjetleći bubnjari" koji su prije tri godine oduševili Puljane i goste. Kraj večeri rezerviran je za novu pulsku atrakciju, Skirine Svjetleće divove, odnosno svjetleću predstavu Lighting Giants.

Petak je rezerviran za brojne 2D & 3D video mappinge na Forumu (20.30 i 23 sata) i Trgu sv. Tome (21.15 sati), te novom predstavom osvijetljenih uljanikovih dizalica Riders On The Storm (21.45 sati). Subota je, pak, posljednji dan Visualije, a osim nove predstave Svjetlećih divova Vanity Valtz u 23 sata, program će se održavati u Areni gdje će u dva navrata, u 20.15 i 22.30 sati, nastupiti spektakularni "hvatači munja" Lords Of Lightning, a u međuvremenu će startati i finiširati utrka Pulska Xica na 5 i 10 kilometara.

Skirin novi svjetlosni paviljon

Uz navedene točke stalni postav kroz tri dana nudit će novi svjetlosni paviljon Twisted Deana Skire, koji će otkriti dio svjetleće čarolije ispred Arene u Istarskoj ulici. Od stalnih postava sva tri dana festivala na Giardinima će biti i instalacija Visualia Tree, svjetleće drvo koje "govori". Na Portarati će biti postavljena interaktivna zvučna i svjetlosna instalacija "Laser Jarp Q", a u Domu hrvatskih branitelja "Point Of View" te na Danteovom trgu "Wishing Well" koja ima humanitarni karakter. Na Trgu sv. Tome održavat će se video mapping Lightbox i Invisible Window, a u Kandlerovoj ulici 3D mappirani mural Noordung's Flight. Posjetitelji će u Titovom parku moći uživati u magičnom vrtu Magic Gardenu, potom interaktivnoj svjetlećoj instalaciji Residence Of Light & Music te Light Oscillator, kao i u Lighting Sculprues i Lighting Postcard i Nexusu. Posljednji dan festivala bit će izravno prenošen livestreamom na stranici istralive.com te Facebook stranici Visualije. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter