Večeras počinje 1 . Pula Blues Rock Weekend

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U pulskom Rock Caffeu večeras počinje prvo izdanje Pula Blues Rock Weekenda, a u tri večeri nastupit će ponajbolji blues izvođači iz zemlje i regije.

Festival večeras od 21 sat otvara hvaljeni karlovački rock blues gitarist Zamba sa svojim pratećim bendom. Drugu festivalsku večer, sutra, nastupit će virtuozni talijanski bluesman Mike Sponza a u subotu će koncert održati usnoharmonikaš Tomislav Goluban.

Poštovanje za prošlost i tradiciju

Zamba je dobro poznat pulskoj publici jer je 2013. godine upravo u Puli pobijedio na 5th Croatian Blues Challengeu te predstavljao Hrvatsku na International Blues Challengeu u Memphisu 2014. godine. Zamba blues band postoji od 2011. godine, a osnivač i autor pjesama je Boris Dugi - Novački (Zamba). Radeći u studijima kao studijski gitarist i basist na snimkama mnogih izvođača te radom u cover bendovima, Zamba se profilirao kao blues rock gitarist i autor pjesama za album prvijenac koji nosi naziv "Home". U bendu su osim Borisa Dugi-Novačkog (Zambe) i Hrvoje Kralj (bas gitara) i Mario Klarić (bubnjevi).

Talijanski blues gitarist, pjevač i kantautor Mike Sponza pravi je blues storyteller. Osim što se u svom stvaralaštvu osvrće na zbivanja današnjice, Sponza to čini s velikim poštovanjem za prošlost i tradiciju, te sve to spaja u jedinstvenu i znalačku glazbenu interpretaciju nabijenu emocijama, uvijek se držeći blues kao baze kojom znalački i virtuozno barata. Prije 12 godina pokrenuo je prvu srednjoeuropsku blues inicijativu nazvanu "Kakanic Blues", kao i istoimeni album, gdje brojni glazbenici iz cijelog svijeta nalaze zajednički jezik - u bluesu. Godine 2008. objavio je album "Kakanic Blues 2.0" na kojem gostuje čak 25 glazbenika iz Italije, Austrije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Mađarske, Irske, Velike Britanije i SAD-a. Zaključni album ovog projekta jest "Continental Shuffle", objavljen 2011. godine, a prošle godine objavio je album "Ergo Sum", stopivši na njemu stihove starorimskih pjesnika u blues sazvučja.

Nastupi u Memphisu, kolijevci bluesa

Posljednji dan festivala rezerviran je za Tomislava Golubana, svirača usne harmonike, pjevača i kompozitora, četverostrukog dobitnika Porina te brojnih drugih prestižnih nagrada. Goluban je nastupao u 18 europskih zemalja i u SAD-u; dvostruki je pobjednik Croatian Blues Challengea, a također, predstavljao je hrvatski blues na najvećem svjetskom blues natjecanju International Blues Challengeu u kolijevci bluesa, Memphisu. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter