Večeras otvorenje ČetvrtiDoxa uz nastup LeZbora

(Arhiva)
(Arhiva)

ČetvrtiDox - festival koji građani i građanke okupljeni u OKUP-u (Obojimo kulturu u Poreču) organiziraju umjesto otkazanog četvrtog izdanja porečkog međunarodnog festivala dokumentarnog filma PorečDox, bit će otvoren večeras u 18 sati na Trgu slobode u Poreču, uz kratki nastup LeZbora.

Program će se odvijati u Circolu, odnosno u teatrinu Zajednice Talijana, za posjetitelje je besplatan, a već u 18.15 starta projekcija prvog filma "11. lipnja - Prvi splitski Pride" Tomislava Ladišića (HR). Film dokumentira zbivanja u Splitu "iznutra", kroz intervjue s organizatorima Pridea i različite akcije uoči prosvjeda, ne govoreći samo o LGBTIQ osobama, već o svim ljudima koji podržavaju ljudska prava, sa željom da svi živimo jednaki pred zakonom i uz toleranciju prema svim oblicima različitosti, jer nas upravo različitost čini ljudima.

U 19.30 na redu je stand-up komedija s Marinom Orsag, a slijedi tribina "Zašto Pride?", koju će moderirati Nataša Vajagić, govorit će Ana Brakus (Zagreb Pride), Danijela Almesberger (LORI), Dino Topčagić (LGBTIQ inicijativa Filozofskog fakulteta 'AUT'), Lea Jurišić (LeZbor), Sara Lalić (Centar za mirovne studije) i Tamara Opačić (h-alter.org). Prvi dan festivala zatvara koncert LeZbora u Circolu od 21 sat i party s Fat Duetom u Corner Caffeu od 22.30.

Sutra je u 18.30 na redu film "Bosanoga (sasvim slučajna smrt)" Morane Komljenović (Fade In, HR). Autorica govori o nizu događaja koji su 1981. godine obilježili generaciju mladih u Rijeci i ostali su nerazjašnjeni, ali i dalje žive u društvenom tkivu grada. U 20 sati će biti prikazan "Taksim Commune: Gezi Park And The Uprising in Turkey" autora Brandona Jourdana i Marianne Maeckelbergh (Global Uprisings, NL). Priča je to o prosvjedima u Turskoj, koji su započeli okupacijom Gezi Parka u centru Istanbula i ujedinili su gotovo čitav narod, prikazana kroz intervjue s lokalnim stanovništvom, prosvjednicima i novinarima.

Treći subotnji film "Vragovi crveni, žuti, zeleni" Martine Globočnik, (Fade In, HR,) na repertoaru u 21.15, prati razvoj društvenih pokreta u Hrvatskoj od kraja 70-ih godina 20. stoljeća, preko zelenog i ljudsko-pravaškog pokreta u 80-ima, do prvih godina 21. stoljeća. Party uz Double D u Habitat Caffeu zakazan je u 22.30 sati.

ČetvrtiDox završava u ponedjeljak okruglim stolom o kulturnoj politici grada, naslovljenim "Kultura iz naših cipela" s moderatoricom Sniježanom Matejčić, od 11 sati na Trgu slobode (u slučaju kiše u Circolu). Pozvani su građani i građanke Poreča i oni koji u Gradu odlučuju o programima u kulturi.

Ova je građanska inicijativa provedena zahvaljujući financijskoj potpori Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz Pule, u sklopu decentraliziranog modela financiranja Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva i Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Poreča. Sve koji se u njen rad žele uključiti OKUP poziva da za buduće akcije donesu par starih cipela te u njih stave papirić s opisom problema koji ih žulja i u čije se rješavanje žele uključiti. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter