Večeras "Orašar na ledu"


Najrazvikaniji događaj ove kazališne sezone u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula na programu je večeras u 17.30 i u 20 sati, a pulska kazališna kuća za tu priliku je rasprodana već dobrano unaprijed.

U izvedbi St. Petersburg State Balleta bit će uprizoren slavni balet nastao prema glazbi najvažnijeg predstavnika romantizma - Petra Iljiča Čajkovskog, čuveni "Orašar", koji će sada biti - na ledu. Scena pulske kazališne kuće bit za u znaku leda, a čak tri ogromna kamiona dovest će do Pule opremu za ovaj spektakl.

Božićna priča o djevojčici Klari i drvenom orašaru, koji se pretvara u pravog, već je dobro poznata, a bajkoviti "Orašar", omiljena božićna baletna predstava prvi puta dolazi u naše krajeve u spoju baleta i umjetničkog klizanja. Ovo je prvi put u Puli da se pravi klasični balet u klasičnim baletnim kostimima i setovima izvodi na ledu, odnosno na klizalištu postavljenom na pozornici kazališta.

Ovo će djelo izvesti čak 25 vrhunskih plesača. Raskošan i cijenjeni Saint Petersburg State balet, 1995. godine počinje s nastupima na ledu, na pozornicama opernih i kazališnih pozornica. Na svojem početku, izvode najpoznatije balete kao što su "Uspavana ljepotica", "Labuđe jezero", "Orašar", "Pepeljuga" i "Romeo i Julija", i to diljem Rusije.

Od tada do danas, svoje nastupe su proširili na ostatak svijeta - Europu, SAD, Kanadu, čak i Koreju, a svojim performansima pomiču granice mašte mnogobrojnih djevojčica i dječaka i njihovih obitelji diljem svijeta. Sve produkcije organizira glavni koreograf Merited Artist Rusije, Konstantin Rassadin.

Iako je cijena ulaznica bila ne baš zanemariva, odnosno od 240 do 410 kuna, a za djecu do 14 godina 110 kuna, kazalište je rasprodano tjednima unaprijed. Prva izvedba je rasprodana svega nekoliko dana nakon što je objavljen datum.

Renomirani Petrogradski nacionalni balet na ledu, koji je osnovan 1967. godine zahvaljujući trudu fantastičnog koreografa Konstantina Boyarskog broji 20 plesača koji nose časnu titulu magistra sportova Rusije. U Baletu su nastupali i višestruki svjetski i europski prvaci, Ludmila Beloussova, dvostruka olimpijka te Oleg Protopopov i Alexei Ulanov, također olimpijci. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter