Veceras objava datuma clanstva u EU-u?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatskoj ce u ponedjeljak navecer biti receno da može postati clanicom Europske unije 1. srpnja 2013. godine, piše u ponedjeljak britanski list The Telegraph.

"Hrvatskoj ce u ponedjeljak na veceri ministara vanjskih poslova biti receno da može postati 28. clanica EU 1. srpnja 2013", piše The Telegraph, navodeci da ce to biti znak povjerenja u predsjednicu vlade RH Jadranku Kosor i njezine reforme.

List podsjeca da je premijerka Kosor tražila da se odredi datum clanstva do konca lipnja, kad se obilježava 20. obljetnica neovisnosti zemlje.

Hrvatska ima snažnu potporu Austrije i Njemacke, no morala je prevladati prigovore Velike Britanije, Francuske i Nizozemske, koje su nametnule dosad najstrože uvjete za Zagreb, piše britanski dnevnik.

Diplomati su uvjereni da ce ustupci, ukljucujuci i nove sudove za ratne zlocine koje bi vodili suci obuceni na Zapadu, biti provedeni. "Vrijeme kad možete koristiti svoju moc je vrijeme prije nego što se usuglasi pridruživanje i uvjereni smo da smo postavili prave uvjete", kazao je diplomat za Telegraph uoci sastanka ministara vanjskih poslova EU u Bruxellesu na kojem bi se, kako se ocekuje, potvrdio datum ulaska u EU. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter