Večeras nastup Horkestra u zadruzi Praksa

(Arhiva)
(Arhiva)

Danas u 20 sati započinje nastup beogradskog samoorganiziranog zbora Horkestar u zadruzi Praksa (Prolaz kod zdenca broj 1). Nakon nastupa slijedi zakuska, druženje i pjevanje sa članovima zbora. Događaj samofinancira zadruga Praksa u suradnji sa članovima zbora Horkestar i članovima zbora Praksa.
 
Horkestar, samoorganizovani hor i orkestar iz Beograda, oformljen je u jesen 2000. godine kao projekt umjetničke grupe Škart. U početku nazvan Horkeškart, kao 
asocijacija na grupu koja ga je stvorila, kasnije postaje Horkestar i nastavlja svoj život i glazbeni put. Ovaj sastav se lako prilagođava novim situacijama, pritom ne mijenjajući svoje originalne stavove i koncept. Horkestar je zadržao dio repertoara Horkeškarta, koji se sastoji od revolucionarnih i radničkih pjesama, onima komponiranih na stihove pjesnika (Vasko Popa, Stanislav Vinaver, Duško Radović), obrada pjesama new-wave bendova (Šarlo Akrobata, Paraf, Dobri Isak, La Strada), pridodao pjesme komponirane na tekstove mislilaca (Dr. Protić, Milena Marković, Ivan Glišić), kao i autorske pjesme članova hora. Nastupa i u koncertnim prostorima i na mjestima gdje nije uobičajeno da zbor pjeva - ulicama, trgovima, pijacama, domovima za nezbrinutu djecu, gradskom prijevozu, parkovima.
 
Horkestar je inicijator međunarodnog Festivala samoorganiziranih zborova "Svi u glas". Često organizira i podržava humanitarne akcije i građanske inicijative. Ne pripada nikakvoj političkoj ili ideološkoj struji. Članove Horkestra (koji većinom nisu glazbeno obrazovani) spaja ogromna ljubav prema glazbi i širenju ideje da zbor mogu činiti sluhisti ali i oni koji to nisu, kao i da zbor može biti nosilac različitih pozitivnih promjena u društvu. (S. Z. T.) 
 

Podijeli: Facebook Twiter