Veceras na nebu Marsova obmana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

I po hrvatskim sanducicima elektronske pošte jucer je kružila poruka o današnjem cudu nevidenom: da ce Mars na Zemljinom nebu biti toliko velik i sjajan da ce izgledati poput drugog Mjeseca. Bit ce to zato jer ce popularni crveni planet biti od Zemlje udaljen 34,65 milijuna milja, piše u najavi koja završava porukom da je to prilika koja se ne propušta jer je više necemo doživjeti buduci da ce sljedeci put tako biti tek 2287. godine.

- Ah, ponovno "Mars hoax", Marsova obmana!, uskliknuo je astronom Korado Korlevic kad sam ga jucer pitao kakva je to budalaština. "Ponavlja se taj e-mail vec osam godina, tako da je 'fenomen' obraden i na Wikipediji", kazao je Korlevic.

Dakle, 2003. godine Mars je doista 27. kolovoza bio izuzetno blizu Zemlji, udaljen nekih 55.763.108 kilometara, što je puno bliže od uobicajenih 78 milijuna. No, to je bilo dovoljno tek da bude drugi najsjajniji objekt na nebu - iza Mjeseca, a privremeno ispred Jupitera, ali i tada daleko od toga da bi mu se sjaj mogao usporediti s Mjesecevim.

Dapace, u "inkriminiranoj" e-poruci iz 2003. piše da bi i kao takav trebao biti povecan 75 puta da bi prividno dosegao Mjesecev sjaj, ali je - objašnjavaju astronomi na Wikipediji - to krivo procitano i uporno se svakog kolovoza ponavlja ista obmana. U suštini glupost, jer da nam Mars doista na nebu postane velik poput Mjeseca, imali bismo katastrofalni gravitacijski ucinak.

Naposljetku, nitko vam ne brani, osim eventualno oblaka, da nocas promatrate Mars na nebu i usporedujete ga s Mjesecom. Uz napomenu da ce baš nocas, slucajno, najbliži Zemljinom satelitu biti Suncev div Jupiter.


Podijeli: Facebook Twiter