Večeras moguće jako nevrijeme, izdana upozorenja!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Val ekstremnih vrućina, kako donosi Istramet, večeras će prekinuti izražena fronta uz lokalno jaka nevremena, no vruće, ponegdje i vrlo vruće vrijeme uz temperature zraka do 35°C očekuje nas i idućih dana, ali bez rekordnih vrijednosti!

Uslijed dolaska hladne fronte DHMZ je putem Meteoalarma izdao odgovarajuća upozorenja. Za sjeverni Jadran izdano je visoko narančasto upozorenje koje se odnosi na izraženije pljuskove s grmljavinom (vjerojatnost pojave grmljavine 60 do 90%), a moguće su i bujične poplave. Također, izdano je upozorenje zbog bure koja može puhati brzinom većom od 75 km/h.

Europski centar za predviđanje oluja (ESTOFEX) izdao je visok 2. stupanj upozorenja za šire područje, odnosno ono vrijedi od sjeverne Italije do Ukrajine, a odnosi se na mogućnost olujnog vjetra, tuče i tornada!

Prema svemu sudeći fronta će najintenzivnija biti upravo na našem području te sjevernije u susjednoj Sloveniji. Svakako valja obratiti pažnju na prolaznu jaku tramontanu uz mogućnost olujnih udara! U takvoj situaciji more može naglo “podivljati” uzrokujući brojne probleme nepripremljenim nautičarima.

Vrijeme će se postupno smiriti u noći na ponedjeljak, a fronta će do jutra već zahvatiti i Slavoniju gdje također može biti nestabilnosti. Nestabilnosti će najrjeđe biti u Dalmaciji gdje će prema većem dijelu prognostičkih modela u potpunosti izostati! No bure će biti, naročito na sjevernom dijelu, stoga postoji opasnost od naglog rasplamsavanja požara ukoliko do njih dođe. (P.R./IM).


Podijeli: Facebook Twiter