Večeras IDS dobiva Etički kodeks

(Arhiva/J. PREKALJ)
(Arhiva/J. PREKALJ)

Nakon što je Damir Kajin zajedno s tzv. Filipinskom grupom zazivao veću demokratizaciju stranke, uoči predsjedništva IDS-a, koje će se održati večeras, saznajemo sadržaj prijedloga odluka o kojima će čelništvo te stranke raspravljati.

Naime, sve ono što je Kajin posljednjih nekoliko mjeseci predlagao objedinjeno je u prijedlogu odluka o izboru kandidata za župana. Te bi odluke trebale biti usvojene upravo večeras. Prema Statutu IDS-a, kandidata za župana predlažu zajednice podružnica, a bira Predsjedništvo IDS-a.

Prijedlog odluke koju imamo u posjedu pokazuje da će, po principu jedan član - jedan glas, kandidate za župana birati svi članovi Zajednice podružnica. Gotovo je sigurno da će u Zajednici podružnica Buzeštine doći do sraza između Valtera Flega i Damira Kajina te da će o kandidatu za župana odlučivati svi članovi podružnica Buzeštine, a ne kao do sada Predsjedništvo Zajednice podružnica.

Odluka predviđa i mogućnost da se izbori, također po principu jedan član - jedan glas, održe na području cijele Istre ako bude više kandidata iz više zajednica podružnica. Znači, ukoliko bude više kandidata, svi članovi IDS-a, a njih je pet tisuća, izaći će na unutarstranačke izbore ne bi li izabrali kandidata za župana na izborima u svibnju 2013.

Novost u procesu kandidiranja je tzv. Etički kodeks koji će kandidati biti obvezni potpisati prilikom podnošenja kandidature. Osim što će se morati poštivati rezultate unutarstranačkih izbora, moraju i prihvatiti i obvezu da se neće kandidirati na drugim stranačkim i nezavisnim listama.

Budući da je sadržaj odluka kojih smo u posjedu definitivno u skladu s onim na čemu je potpredsjednik IDS-a i saborski zastupnik Damir Kajin ljetos ustrajao, ostaje za vidjeti hoće li se on pridržavati procedure koju je toliko zazivao. To će, uostalom, trebati učiniti i svi drugi IDS-ovci koji se namjeravaju kandidirati.

Kandidati se obvezuju i da će, bez obzira na rezultate izbora, u javnom političkom životu podržati kandidaturu pobjednika na izborima za župana te da se neće kandidirati na izborima za župana na drugoj stranačkoj ili nezavisnoj listi, odnosno kandidacijskoj listi grupe građana.

Vodstvo IDS-a večeras će raspravljati i o načinu kandidiranja i izbora kandidata IDS-a za župana. (Piše Cristian Bruno GALIĆ)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU 


Podijeli: Facebook Twiter