Večeras dva dugometražna filma, sutra animirani i dokumentarci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Festival dokumentarnog filma Shpeena DOX u svom trećem izdanju, otvorenom sinoć, u tri festivalske večeri donosi osam kratkometražnih i pet dugometražnih filmova, jedan koncert i još neka iznenađenja. Službeno otvorenje prošlog je tjedna obilježila projekcija filma "143°" pulskog redatelja Danile Lole Ilića, a uslijedile su i dvije radionice za djecu: radionica stvaranja dokumentarnog filma "DokUMentiram" te likovna radionica "Mislim zeleno".

Sinoć je na Špini večer počela projekcijom kratkog dokumentarca snimljenog zajedno sa sudionicima radionice "DokUMentiram". Film je nazvan "Skrij, skrij se dok te ne nađu", a djeca su zaslužna za cijeli proces, od smišljanja teme i naslova filma do snimanja. Program filmskih radionica za djecu i mlade "POP-UP FILM" predstavio je uratke svojih polaznika. Voditelji su bili producentica Bianca Dagostin Demetlika te snimatelj i redatelj Goran Načinović. Radionice je organizirala Udruga PUT uz financijsku podršku Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Labina.

"Alike" je animirani film koji prikazuje kako obrazovanje, društvo i odrastanje mijenja našu kreativnost. "Život plastične vrećice" pokazuje kuda jedna plastična vrećica sve putuje do oceanskih oceana. Kroz oči jedne djevojčice vidimo tek izgrađene objekte na zagrebačkoj periferiji u kratkom dokumentarcu Zvonimira Berkovića "Moj stan". Svakog ljeta mjesta na hrvatskoj obali udvostruče broj stanovnika zbog turista koji stižu sa svih strana svijeta. O fenomenu turizma govorio je istoimeni film. Prvi dan festivala završio je koncertom Nicole Vidak s pratnjom.

Večeras se na Špini prikazuju dva dugometražna filma "Gangster te voli" i "Dan oslobođenja". Prva je komedija o ljubavnim odnosima u 21. stoljeću. Nedjeljko Babić bračni je posrednik. Prije 25 godina ostavio je posao parketara kako bi se posvetio karijeri za koju je rođen - spajanju usamljenih muškaraca i žena. "Dan oslobođenja" govori o Laibachu kao prvom rock sastavu u povijesti koji je nastupio u Sjevernoj Koreji. Sutra, završnog dana Shpeen DOX se seli u amfiteatar Parka skulptura na Dubrovi. Ove je godina ostvarena suradnja sa Solarnim kinom te se filmovi projiciraju solarnom energijom.

Treći dan festivala počinje "Go greener shorts", kratkim animiranim filmovima ekološke tematike. Slijedi film "Cinema, Mon amour" koji prati priču Viktora Purice, upravitelja, bivšeg projekcionista i njegovih vjernih zaposlenica u svakodnevnoj borbi da očuvaju jedno od posljednjih kina u Rumunjskoj danas. Festival zatvara film "Hotel dvojka". Radnja se odvija u tramvaju broj 2 u središtu Beograda. Nekoć granica između gradske elite i ostalih, tramvaj "dvojka" suočava se s posljedicama poslijeratne krize. Stvarnost se ukrcala, doslovce: izbjeglice, društveni izopćenici, nezaposleni, alkoholičari, prosjaci, umirovljenici i pridošlice koji se nisu mogli uklopiti u novi sustav, a svi u potrazi za utočištem.

Projekcije su besplatne i prilagođene stranim gledateljima. Sve projekcije startaju od 21.30 sati. Ove godine festival financira Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva te Zaklada "Kajo Dadić" iz sredstava Filantropskog fonda "Zajedno za zajednicu" te HEP kroz natječaj "Svjetlo na zajedničkom putu". Shpeena DOX festival dio je programa Labin Art Republike. (I. AHMIČEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter