Veceras datum pocetka konklava

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Datum pocetka konklava kardinala na kojima ce biti izabran novi papa bit ce poznat danas navecer, objavio je glasnogovornik Vatikana otac Federico Lombardi tijekom dnevne konferencije za novinare.

"Na kongregaciji u petak poslijepodne glasat ce se o danu pocetka konklava", rekao je Lombardi nakon novog, sedmog zasjedanja opcih kongregacija na kojima se u Rimu od ponedjeljka nalazi 150 kardinala. Odluka se ocekuje iza 19 sati.

Lombardi je rekao da je "vjerojatno" da ce konklave u Sikstinskoj kapeli poceti u ponedjeljak, utorak ili srijedu. Svih 115 kardinala izbornika koji imaju ispod 80 godina i zato mogu birati novoga vodu Crkve koja broji 1,2 milijarde vjernika su došli u Vatikan i sudjeluju na sastancima tjedan dana nakon povijesnog odreknuca pape Benedikta XVI.

Formiraju se dva stožera, prenose mediji, izmedu pobornika duboke reforme Crkve, koji žele talijanskog papu, kardinala Angela Scolu, i onih koji brane sadašnji sustav.

Po pisanju La Repubblice, kardinal nadbiskup Milana Angelo Scola dobio bi cetrdesetak glasova, a da bude izabran potrebno ih je 77. Drugu frontu sacinjavaju uglavnom Talijani. Po istom izvoru, dosadašnji državni tajnik Tarcisio Bertoni i najstariji kardinal Angelo Sodano, negdašnji protivnici, povezali su se i stvorili blok oko kandidature Brazilca Odila Scherera. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter