Večeras crni dim - nije izabran papa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kao što se očekivalo, večeras je iz dimnjaka na krovu Sikstinske kapele izašao crni dim, što je znak da 115 kardinala na prvom glasanju nisu postigli dvotrećinsku većinu (77 glasova) o novom papi.

Sutra će se glasati dva puta ujutro i dva puta poslijepodne, a u slučaju da nakon tri dana nitko od nazočnih kardinala ne dobije potrebnu većinu procedura nalaže jedan dan posvećen molitvi i razmišljanju. Glasanje će se nastaviti do 33. kruga nakon kojega slijedi izravni dvoboj dvaju kardinala koji su dobili najviše broj glasova.

Čin izbora novog pape počeo je misom "pro eligendo pontefice" u bazilici sv. Petra u Rimu, procesijom svih kardinala i pjevanjem Gregorijanskog korala, kako bi sjedinjeni molili za dobro biranje pape koje je počelo u utorak poslije podne. 

U crkvu koja je simbol papinstva ulazili su svi kardinali s mitrom i u odjeći kardinalske boje, a zatim je 115 kardinala izbornika te stotinjak drugih, koji su stariji od 80 godina te zato ne mogu sudjelovati u konklavama, skinulo mitru s glave prilazeći oltaru pred kojim će se pokloniti. 

Oko 16.30 u Sikstinsku kapelu zatvolo se 115 kardinala izbornika i počelo konklave za izbor nasljednika Benedikta XVI., koji se 28. veljače odrekao dužnosti kao prvi papa nakon gotovo 600 godina koji je to učinio.

Crni ili bijeli - u svakom slučaju dim koji će se nadvijati nad krovom Sikstinske kapele u srcu Vatikana bit će plod kemijske reakcije, otkrivaju nam poznavatelji vatikanskih tajni. U Sikstinskoj kapeli postavljene su dvije peći: u jednoj će se zapaliti glasački listići 115 kardinala birača, u drugoj bit će pripremljena smjesa shodno izbornom rezultatu. Smicalica je nužna, objašnjavaju, da bi se fizički vidnije dočarao spektakl glasanja za izbor novog pape Katoličke crkve.

Izbor novog pape mora glasom potvrditi 77 kardinala, što odgovara omjeru od dvije trećine plus jedan, zna se da je kardinalima zabranjeno da glasaju za sebe i upravo zbog toga uveden je glas više.(Hina; Elio VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter